MMF za BiH spremio 165 miliona eura, prioritet zdravstvo i ekonomija

0
303

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell kazao je da je MMF uz našu zemlju u ovim teškim vremenima krize. Shodno tome, za BiH je spremno 165 miliona eura, a moguće i više, kako bi se država izborila s problemima u zdravstvu i ekonomiji.

On je rekao kako MMF želi u ovim teškim vremenima izraziti svoju solidarnost s narodom Bosne i Hercegovine.

“Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće da pružimo pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). Trenutno očekujemo da ćemo u drugoj polovini aprila doznačiti oko 165 miliona eura kako bismo pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 miliona eura ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI”, rekao je Jewell.

Kako je rekao, u ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor CBBH predstavlja stub stabilnosti. On tvrdi da je valutni odbor dobro služio Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

“Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim riječima, to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize s kojima se BiH sada suočava imali i finanisjku krizu i krizu valute. Iz tog razloga, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo finansiranje”, zaključuje Jewell. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here