Mladi iz BiH briljirali u finalu Studentske lige Svjetske turističke organizacije

Za ovo izdanje naši timovi su radili na rješenjima za podršku održivom razvoju ruralnog turizma kroz Ciljeve održivog razvoja (SDGs) duž staza Via Dinarice u Bosni i Hercegovini
Mladi, BiH, turizam, Spanija
Naša dva tima osvojila su prestižne nagrade na smotri u Španiji (Foto: FB)

Današnja završnica Studentske lige Svjetske turističke organizacije (UNWTO), održana u Madridu (Španjolska), svjedočila je trijumfu bosanskohercegovačkog duha inovativnosti.

Dva mlada tima iz Bosne i Hercegovine istakla su se na svjetskoj sceni, ostavljajući neizbrisiv trag.

U kategoriji srednjih škola, tim “Rose Brandis”, iz Mješovite srednje škole Travnik, osvojio je prvo mjesto iznimnom prezentacijom i inovativnim prijedlogom. Njihov vizionarski koncept fokusirao se na obnovu skakaonice na planini Vlašić, zajedno s dinamičnom strategijom promocije na Instagramu kako bi doprinijeli promociji destinacije.

Posvećenost tima kombiniranju pustolovnog turizma s društvenim medijima privukla je pažnju međunarodnog žirija i osigurala im zasluženu pobjedu, prenose Vijesti.ba.

U kategoriji fakulteta, tim Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica „VS TIM“, također je osvojio prvo mjesto, koje dijeli sa švicarskim timom SHL, predstavljajući revolucionarnu ideju primjene inovacije GeoFood. Njihov prijedlog, korištenja isključivo domaćih proizvoda u cilju gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta za stanovnike ruralnih područja, kao i održivost turizma u Bosni i Hercegovini, pokazao je potencijal primjene ovog koncepta u mjestu Šipovo.

Pobjednički timovi već su ranije ostvarili pobjedu na natjecanju Studentske lige UNWTO-a za Bosnu i Hercegovinu, održanom u lipnju ove godine i tako dobili priliku da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na svjetskom natjecanju. Naziv ovogodišnjeg izazova je „Off the Beaten Track“ („Mimo utabanih staza“), a tema „Turizam u službi ruralnog razvoja“.

Za ovo izdanje naši timovi su radili na rješenjima za podršku održivom razvoju ruralnog turizma kroz Ciljeve održivog razvoja (SDGs) duž staza Via Dinarice u Bosni i Hercegovini.

Sudjelovanje Bosne i Hercegovine u ovom natjecanju podržano je u sklopu projekta BRIDGE, koji potiče međukulturalni dijalog i interakciju među mladima iz različitih sredina oko prirode, znanosti, turizma i zaštite okoliša, u konačnici doprinoseći premošćivanju društvenih i kulturoloških podjela i vraćanju povjerenja među mladima.

Projekt BRIDGE, uz financijsku podršku Talijanske agencije za razvojnu suradnju (AICS), i u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma te Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), navodi se u saopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *