Mladi Beograđani pozivaju gradonačelnika da ukloni mural zločinca Mladića

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) pozvala je danas, na godišnjicu oslikavanja murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića, prenosi N1.

YIHR Srbija ističe da su već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.

„Krajnje je vreme da gradske službe očiste obraz Beograda i Srbije uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima kao i simbola poput slova ‘Z'“, navodi Inicijativa.

Mural sa likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula prošle godine u Beogradu. Već 24. jula crvenom bojom išvrljana je ruka kojom Mladić salutira.

Rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku. Pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, YIHR Srbija je u koordinaciji sa stambenom zajednicom, najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar. Taj skup policija je zabranila.

“Posle izjave gradonačelnika Šapića od 17. jula u Sokocu da ‘treba odati poštu svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji’, apelujemo na njega da inicira podizanje spomen obeležja u Batajnici, gde su u tajnoj masovnoj grobnici pune dve godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca koji su ubijeni u ratnim zločinima počinjenim od strane MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije”, naveli su u Inicijativi mladih za ljudska prava i dodali:

“Naš apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još uvek čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi. Inkluzivna kultura sećanja moguća je samo ako su državne institucije spremne da odustanu od nacionalističkog koncepta koji podrazumeva ideju kolektivnog žrtveništva i poricanje zločina.”

YIHR Srbija ukazuje da odnos prema prošlosti zasnovan na činjenicama, pijetetu i empatiji prema žrtvama treba da bude prioritet Beograda, prenosi N1.

“Uklanjanjem portreta ratnih zločinaca sa fasada beogradskih zgrada i izgradnjom spomenika albanskim žrtvama koje su skrivane u masovnim grobnicama u okolini glavnog grada Srbije, prvi je korak ka raskidanju sa dosadašnjim štetnim praksama i politikom. Poruka da Beograd može biti centar pomirenja i inicijator izgradnje trajnog mira na Balkanu neophodna je Srbiji a i regionu”, poručuje Inicijativa mladih za ljudska prava. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *