Mladi Beograđani odali počast na Tuzlanskoj kapiji

0
65
mladi beogradjani odali pocast stradaloj mladosti tuzle na kapiji
Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda

Brojne delegacije, mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz Srbije – danas su u Tuzli kako bi odali počast žrtvama masakra na tuzlanskoj Kapiji.

Sedamdeset i jedan mladi život prekinut je na današnji dan, prije 28 godina.

Neki novi mladi ljudi, koja su danas stigli i iz Srbije, poručuju: “Osjećamo odgovornost i želju da gradimo budućnost bez nasilja”, piše N1.

“Danas je ovdje nas 15 iz Inicijative mladih za ljudska prava, i iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine”, rekla je ekipi N1 Ivana Jovanović iz ove organizacije.

Ovo nije prvi put da mladi članovi ove organizacije dolaze odati počast ubijenoj mladosti Tuzle.

“Mi smo ovdje od 2013. godine. Jedna od važnih akcija bila je i 2015. godine kada smo donijeli knjigu žalosti gradonačelniku Tuzle, u nju su se upisali građani i građanke iz cijele Srbije”, prisjetila se Jovanović.

I danas su tu, jer, kako kaže, osjećaju odgovornost i želju da grade budućnost bez nasilja i mogućnosti da se ovakvo nešto ikada ponovi.

“Bićemo tu i sljedeće godine”, naglašava sagovornica N1. Povezivanje mladih i regionalna saradnja neopisivo je važna, stava je Jovanović, za zaliječivanje rana koje je rat ostavio iza sebe.

U Tuzli su danas, podsjetimo, brojne delegacije, među kojima su i politički zvaničnici, vjerski lideri, predstavnici organizacija civilnog društva. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here