Mještanima Soline i Doknja podijeljeno oko 1.000 kanti za odvajanje otpada (Foto)

javno komunalno preduzeć “Komunalac” i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle nastavljaju sa aktivnostima na uvođenju primarne selekcije otpada u individualnim stambenim objektima.

Nakon podjele kanti za ambalažni i miješani otpad u MZ “Dokanj“ i dijelu MZ Solina, od danas se do srijede ponovo u MZ Solina nastavlja podjela. U februaru će se obuhvatiti MZ Gornja Tuzla, tako da će 2.500 građana ovih MZ krenuti sa primarnom selekcijom u svojim domaćinstvima.

Domaćinstva dobijaju: žutu kantu od 240 litara za ambalažni otpad i sivu kantu od 120 litara za miješani otpad. U februaru će se u ovim MZ postaviti i kontejneri za staklenu ambalažu, a u proljeće će 300 zainteresiranih domaćinstava iz Tuzle dobiti i kompostere za kompostiranje organskog otpada.

Nabavka i podjela kanti su dio aktivnosti prekograničnog projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” (SUBREC), kojeg kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projekat realiziraju četiri partnerske organizacije: JKP “Duboko” Užice, JKP “Komunalac” Tuzla, JKP “Bioktoš” Užice i “Centar za ekologiju i energiju” Tuzla. (VR – Foto: Zoran Petrović)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *