Mještani Dubrava Donjih u strahu zbog obrušavanja zemlje

U strahu su i ostali mještani koji su se okupili danas na lokalitetu gdje se zemlja dovozi za Površinskog kopa Dubrave, međutim iz menadžmeta rudnika kažu da nema mjesta panici
mjestani donjih dubrava dezuraju ispred svojih kuca strahujuci da ce ih zatrpati zemlja koju u blizini odlazu sa povrsinskog kopa dubrave
Sporna zemlja koja prijeti kućama (Foto: RTV Slon)

Pet miliona kubika zemlje prijeti da se srušiti na kuće koje se nalaze odmah pored odlagališta rudnika Dubrave.

Ovo kažu mještani, traje godinama, međutim situacija je eskalirala prije 20-tak dana. Pod strahom je i Sead, koji kako kaže noćima ne spava jer dežura, da bi mogao reagovati na vrijeme ukoliko dođe do obrušavanja zemlje, piše RTV Slon.

Vidite i sami koja je količina zemlje krenula. Sreća je pa nema kiša, da ima kiša ova zemlja bi već bila na putu. Kuće su nam ugrožene, sutra ili prekosutra javljaju kišni period mi noćima ne spavamo, svaki pokret zemlje se osjeti u kući, trese se tlo“, rekao je Sead Ibrišimović, mještanin Dubrava Donjih kod Živinica

U strahu su i ostali mještani koji su se okupili danas na lokalitetu gdje se zemlja dovozi za Površinskog kopa Dubrave, međutim iz menadžmeta rudnika kažu da nema mjesta panici, te da je situacija pod kontrolom.

Rudnik Kreka je u skladu sa uputama federalnog rudarskog inspektora podigao Četu za spasavanje, proglasio vanredno stanje i podigao vlastitu mehanizaciju da bi dočekali te mase da bi se branili ovdje“, rekao je za RTV Slon, Elnur Dizdarević, v.d. direktora rudnika „Kreka“

Međutim, to sve nije bilo dovoljno, pa se u rješavanje problema uključila i Vlada Federacije BiH iz koje kažu da će osigurati i dio novca za uklanjanje zemlje.

„Procjena je da su dnevni troškovi saniranja ovdje između 150 i 200 hiljada KM i procjena je da rudari Kreke to ne mogu sami podnijeti i izdržati i zbog toga ćemo svi solidarno da intervenišemo“, kazao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

Mještani, među kojima i Sead s početka priče, nisu optimistični niti vjeruju obećanjima, s obzirom da je ovo dugogodišnji problem.

Ovo je 2014. pokrenuto, od tad se pričalo da se zemlja ne smije bacati gore međutim išli su sa još dva sloja po nekih 30-35 metara zemlje pa su je poslije svlačili. I sami radnici, kad pričam s njima, kažu da se ovdje više kiilogram zemlje ne smije baciti“, istakao je Sead Ibrišimović, mještanin Dubrava Donjih kod Živinica

Iz Elektroprivrede BiH tvrde da će klizište biti sanirano, ali da zemlje mora biti jer ona dolazi od proizvodnje, od koje, kako kaže direktor, zavisi mnogo toga. Zbog toga je menadžmentu rudnika Kreka pružena ovakva podrška.

Ono konkretno što treba Kreki je podrška mehanizaciji, oprema, a s druge strane Elektroprivredi BiH trebaju nove količine uglja. Raduje me što vidim ovu mehanizaciju, a posebno što je jutros krenula proizvodnja“, rekao je Sanel Buljubašić, generalni direktor Elektroprivrede BiH, prenosi RTV Slon.

Iako nisu protiv proizvodnje, mještani Dubrava Donjih joj se i ne raduju mnogo jer to znači gomilanje nove zemlje. Ipak, nadaju se da će nakon današnje posjete problem biti riješen u narednih 15 dana, kako je to i rečeno, ali i da najavljena kiša sa sobom neće donijeti nove probleme. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *