Od 6. do 30. novembra: “Mjesec sevdaha u Tuzli”

‘Sevdalinko u srcu te nosim’ jedini je festival posvećen sevdalinki u svijetu, ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora

Realizacija projekta ‘Mjesec sevdaha u Tuzli’ najavljena je za 6. novembar, a trajat će do 30. novembra. Glavne aktivnosti tog projekta su takmičarsko veče Festivala sevdalinke i revijalno veče Festivala sevdalinke uz dodatna iznenađenja u toku samog održavanja.

Tim projektom sevdah, kao jedinstvena muzička forma i simbol bogate kulturne baštine, dobija poseban prostor za afirmaciju i širenje na cijelu zemlju i region. Takav projekt predstavlja jedinstvenu priliku da sevdah postane most, koji povezuje različite regije i zajednice u Bosni i Hercegovini i van granica. Koncipiran je da, kroz svoje aktivnosti privlači umjetnike, mlade sevdalije i ljubitelje sevdaha iz svih dijelova zemlje i regiona.

– ‘Sevdalinko u srcu te nosim’ jedini je festival posvećen sevdalinki u svijetu, ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će, 29. i 30. novembra imati petnaesto izdanje. 

U okviru Projekta, planirane su i interaktivne radionice za mlade izvođače, muzikoterapija sa djecom, javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu izložbe, unikatna druženja sa zvijezdama sevdaha, izrada dokumentarnog filma pod nazivom ‘Sevdalinko u srcu te nosim’, izdavanje CD-a 15. Festival sevdalinke – Takmičarske večeri u sopstvenoj produkciji kao i putem online platformi i 5. Međunarodno takmičenje harmonikaša ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’.

Peto Međunarodno takmičenje harmonikaša ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’, jedna je u nizu aktivnosti koja doprinosi zajedničkom cilju a to je promocija i očuvanje “izvorne” sevdalinke. Festivala harmonike bit će održan 5. novembra s početkom u 10.00 sati.

Planirane događaje, u okviru Projekta ‘Mjesec sevdaha u Tuzli’ bit će realizirani na lokacijama Bosanski kulturni centar Tuzla, Atelje Ismeta Mujezinović i Hrvatsko kulturni centar Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *