“Mjesec sevdaha u Tuzli” od 6. do 30. novembra, u planu i međunarodno takmičenje harmonikaša

Među učesnicimaa revijalne noći ovogodišnjeg festivala sevdalinke su: Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Hanka Paldum, Viki Miljković, Slađana Mandić, Nermin Handžić, Dragan Račić, Asim Brkan, Anastasija Grk i mnogi drugi

U Tuzli 6. novembra počinje manifestacija “Mjesec sevdaha u Tuzli”, događaj koji ima regionalni i nacionalni značaj za Bosnu i Hercegovinu.

Trajat će mjesec dana, tačnije, do 30. novembra 2023.godine i to kao jedinstvena muzička forma i simbol bogate kulturne baštine. Dan prije održat će se Međunarodno takmičenje harmonikaša.

Ovakav projekat, kako navode organizatori – Udruženje muzičkih umjetnika Tuzle predstavlja jedinstvenu priliku da sevdah postane most koji povezuje različite regije i zajednice u Bosni i Hercegovini i van granica. Koncipiran je da kroz svoje aktivnosti privlači umjetnike, mlade i ljubitelje sevdaha iz svih dijelova zemlje i regiona.

Glavne aktivnosti projekta “Mjesec sevdaha u Tuzli” su takmičarsko veče Festivala sevdalinke i revijalno veče Festivala sevdalinke uz dodatna iznenađenja u toku samog održavanja.

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen ovoj vrsti pjesme u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora.

Festival će 29. i 30. novembra 2023. godine, kada se održava, doživjeti petnaesto, jubilarno izdanje. Među učesnicimaa revijalne noći ovogodišnjeg festivala sevdalinke su: Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Hanka Paldum, Viki Miljković, Slađana Mandić, Nermin Handžić, Dragan Račić, Asim Brkan, Anastasija Grk i mnogi drugi.

Dodatne planirani sadržaji u okviru projekta su interaktivne radionice za mlade izvođače, muzikoterapija sa djecom, javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu izložbe, unikatna druženja sa zvijezdama sevdaha, izrada dokumentarnog filma pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“, izdavanje CD – a 15. Festival sevdalinke – Takmičarske večeri u sopstvenoj produkciji kao i putem online platformi i 5. Međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana” (5. novembra 2023.)

Planirani događaji u okviru projekta „Mjesec sevdaha u Tuzli” mogu se posjeti na lokacijama Bosanski kulturni centar Tuzla, Atelje “Ismet Mujezinović” i Hrvatski kulturni centar Tuzla.

Dodatne informacije o planiranim aktivnostima možete pogledati na web stranici: https://festivalsevdalinke.com/ , kao i na FB i Instagram društvenim mrežama.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *