Mjere zabrane koje su izrečene Novaliću, Solaku i Hodžiću

0
478

Sud BiH je odredio je mjere zabrane Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fikretu Hodžiću, vlasniku Srebrene maline, i Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite.

Sud BiH je donio rješenje kojim odbija prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora, ali uz mjere zabrane, i to sastajanjem sa svjedocima, a brani im se i sa se međusobno sastaju i komuniciraju.

Mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba. Svaka dva mjeseca će se kontrolisati njena opravdanost.
Oslobođenje: Rješenje Suda BiH

Podsjetimo, mjeru pritvora predložilo je Tužilaštvo BiH zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. Za premijera Novalića pritvor je zatražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Ročište na kojem su odbrana i Tužilaštvo iznosili argumente za i protiv trajalo je maratonskih, sedam sati. Počelo je iza 20 sati u subotu navečer, a završilo je oko 3 sata ujutro u nedjelju.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani i osumnjičeni u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here