Mjere opreza na Međunarodnom aerodromu Tuzla

0
1012
ukidanje letova zimskodrom tuzlai raspored aer
(Foto: Arhiva TL)

Letovi na Međunarodni aerodrom Tuzla nisu otkazani i odvijaju se po ustaljenom redu letenja. Razloga za paniku nema. Poštuju se upute kriznih štabova, a svi putnici koji dolaze iz kriznih zemalja, među kojima je i Njemačka, upućuju se u četrnaestodnevnu kućnu izolaciju.

Prvi avion, sa 161 putnikom iz Berlina, nakon što su uvedene nove mjere s ciljem prevencije koronavirusa iz Berlina, sletio je na tuzlanski aerodrom u utorak u večernjim satima. Svi putnici popunili su uputnik sa uputama i izdato im rješenje o kućnoj izolaciji narednih četrnaest dana. Ista situacija i narednih dana prilikom slijetanja aviona iz Njemačke. Preventivno se djeluje s ciljem sprečavanja eventualnog širenja koronavirusa.

Kako navodi direktor aerodroma Esed Mujačić, osim popunjavanja upitnika i vizuelnog pregleda, svaki dan pri svakom letu prisutna su dva kantonalna sanitarna inspektora i jedan federalni i oni svim putnicima u dolasku dijele rješenja o kućnoj izolaciji.

Informacije sa terena govore da se određeni broj osoba koje dolaze u Tuzlu iz kritičnih zemalja, među kojima je i Njemačka, ne pridržavaju mjera zdravstvenog nadzora i kućne izolacije.

“Nije nam vrijeme da se šalimo sa ovim stvarima ukoliko zaista želimo i sebi i svojoj okolini dobro – moramo se pridržavati svega ovoga”, upozorava ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić (DF).

S tim u vezi bit će poduzete i represivne mjere za one koji se ne budu pridržavali uputa, a sve u interesu zdravstvene zaštite stanovništva.

“Za provedbu mjera koje su izrečene nadležne su inspekcijske službe, a Uprava policije će u svakom datom momentu pružiti neophodnu asistenciju u cilju realizacije izrečenih mjera”, kazala je Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK-a.

Kada je u pitanju Međunarodni aerodrom Tuzla, u svrhu angažovanja odgovarajućeg broja sanitarnih inžinjera za obavljanje neophodnih radnji i sanitarno-epidemioloških pregleda putnika koji putuju, Vlada Tuzlanskog kantona je dana izdvojila 18 hiljada maraka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here