Mišja groznica hara u RS-u

U Republici Srpskoj je od početka godine prijavljeno pet slučajeva mišje groznice.

Nedavno je prijavljen i smrtni ishod mlađe osobe u Kliničkom centru RS, dok su dvije osobe trenutačno na liječenju. Iako se rjeđe javlja kao epidemija, liječnici upozoravaju građane da izbjegavaju mjesta gdje se glodari razmnožavaju, jer je sezona izleta u prirodu uveliko počela.

Bolest izazivaju hanta virusi,koji se prenosi preko najčešće preko poljskog miša, svi građani koji borave u prirodi treba da izbjegavaju ta područja gdje su vidljive mišje rupe, kaže načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS Nina Rodić Vukmir, prenosi Bljesak.info.

Ljekari upozoravaju da za ovu virusnu bolest koju prenose glodari nema specifične terapije niti vakcine, te je uglavnom riječ o srednjim i teškim kliničkim slikama.

Najčešće je to udisanjem prašine koja je kontaminirana izlučevinama glodara ili je to voda i hrana kontaminirana. Sama inkubacija bolesti je najčešće do 2 tjedna, bolest počinje naglo visokom temperaturom, groznicom, malaksalošću, bolovima, navodi načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka Mirjana Miljković.

Simptomi

Karakterističan simptom hemoragijske groznice, ističu infektolozi, je oslabljeno mokrenje i zamućen vid. U težim slučajevima bolest napada bubrege i izaziva krvarenje na drugim organima, te dovodi do smrtnog ishoda.

Takvi pacijenti se hospitaliziraju i pristup takvim pacijentima je takav u skladu sa tegobama koje ima uz serološku potvrdu da se radi baš o toj infekciji, navodi Tatjana Roganović, infektolog na Klinici za infektivne bolesti Banjaluka.

Pored savjeta koja područja izbjegavati, ljerkai posebno savjetuju na obaveznu dezinfekciju prostorija u kojima se boravi ukoliko ste u prirodi, te pokrivanje usta i nosa u slučaju podizanja prašine na takvim mjestima i redovne mjere higijene.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *