Misija OSCE pohvalila donošenje Pravilnika o prevenciji diskriminacije u TK

Šef Terenskog ureda u Tuzli Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Damir Gnjidić danas je s ministricom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahretom Brašnjić razgovarao o donošenju Pravilnika o načelima i procedurama za zaštitu učenika od diskriminacije u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu.

Ovaj Pravilnik potvrda je posvećenosti Ministarstva stvaranju sigurnog i nediskriminirajućeg okruženja u više od 120 osnovnih i srednjih škola. Usvajanje Pravilnika predstavlja važan korak u smislu blagovremenog odgovora na svaki oblik diskriminacije u obrazovanju, a omogućava učenicima koji smatraju da su diskriminirani i njihovim roditeljima da od škole traže zaštitu.

Misija OSCE-a pozdravila je donošenje Pravilnika, koji je izrađen uz podršku Misije, a na osnovu Smjernica o prepoznavanju diskriminacije u obrazovanju u BiH.

Pravilnik sadrži informacije za sve aktere u obrazovnom sistemu o načinima prepoznavanja i prevencije različitih oblika diskriminacije.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će pružati podršku Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u stvaranju boljeg sistema obrazovanja, saopćeno je iz OSCE-a BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *