Mirna noć na Kosovu, granični prijelazi Brnjak i Jarinje i dalje blokirani

0
173
granica blokada registarske tablice kosovo srbija
Blokada saobraćajnice na prijelazu Jarinje

Na graničnom prijelazu Brnjak i Jarinje između Kosova i Srbije jutros nema promjena a situacija je mirna, javlja reporter RTS-a. Saobraćaj je i dalje u prekidu.

Nema novih vozila koja čekaju, ona koja su trenutno tu su parkirana jučer, kada su građani iz Srbije dotle stigli i probali preći pješice.

Trenutno čeka tridesetak kamiona i nekoliko kombija, transport robe je stao i ne zna se do kada će biti tako.

Na teritoriju Kosova može se pješice na prijelazima Jarinje i Brnjak. Autobusi dovoze građane do prijelaza, oni zatim moraju pješačiti do blokade koju su 800 metara niže postavili Srbi i tu ih preuzima drugi autobus ili neko automobilom.

Srbi koji su jučer blokirali Jarinje na tom mjestu su bili čitave noći, postavili šatore i nije bilo problema.

Pripadnici jedince Rosu jučer su na prijelazu Brnjak upotrijebili suzavac kako bi pokušali rasterati Srbe koji su protestima izrazili nezadovoljstvo zbog mjera Prištine.

Podsjetimo, kosovska policija jučer je je počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a sva vozila s oznakama iz Srbije koja ulaze na Kosovo moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Ova mjera izazvala je protest Srba sa sjevera Kosova i zvaničnog Beograda. Priština je navela da je riječ o mjerama reciprociteta.

Danas u 10 sati bit će održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije kojom će predsjedavati predsjednik Aleksandar Vučić. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here