Promjena na kormilu “lake konjice”: Mirko Mikić novi trener RK Slobode

Rukometni klub „Sloboda“ potpisao je ugovor s novim trenerom, Mirkom Mikićem.

Mikić na klupu crveno-crnih dolazi iz banjalučkog Borca, gdje je proveo četiri godine. Sa Borcem je osvojio dvije šampionske titule u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, 2020. i 2022. godine, jedan Kup BiH (2021. godine) i dvije titule u Kupu Republike Srpske (2020. i 2022. godine).

„Već neko vrijeme pratim šta se dešava u Rukometnom klubu Sloboda, nekih četiri-pet godina i samim tim ti neki prvobitni razgovori su tekli poprilično glatko i u nekoj opuštenoj atmosferi. Uvjerio sam se u sve ono što sam znao od ranije, a to je da se radi o jednom strašno organizovanom klubu sa jasnom ambicijom i ciljem“, navodi Mirko Mikić.

Dodaje da su organizacija i ambicije ono što ga je i privuklo kada je riječ o tuzlanskom klubu, a i uslovoi koji su mu ponuđeni.

„Mislim i da dijelimo istu energiju kad je naš sport u pitanju, isti entuzijazam i, bar iz nekog mog ugla, mislim da su pregovori tekli vrlo lako, da smo se uspjeli dogovoriti oko neke naše buduće saradnje. Moram istaći da sam zaista sretan zato što sam se dogovorio sa RK Sloboda iz Tuzle i da se radujem našoj saradnji. Poslije dugo vremena jedva čekam da krenu pripreme kako bismo otpočeli s radom“, rekao je.

Rukometni klub Sloboda je klub koji pretendira na sami vrh bosanskohercegovačke lige, a u skladu s tim je sklopljen i ugovor s novim trenerom.

„Kad su ambicije i ciljevi u pitanju izbjegavam da pričam o tome. Međutim, ko prati rukomet u BiH svjestan je koje su ambicije RK Sloboda. Mi ćemo pretendovati na sami vrh u svim takmičenjima BiH, odnosno prvenstvu i Kupu. Mislim da takva ulaganja i infrastruktura i takvi uslovi rada moraju da znače i, barem što se tiče ambicija, da moraju da budu na najvećem mogućem nivou. Neka moja prvobitno lična ambicija jeste da pokušamo oformiti ekipu koja može ostvariti sve te dugoročne ambicije tj. pokušati oformiti ekipu koja će se boriti za sami vrh u svim takmičenjima u okviru BiH i isto što dalje otići u nekim evropskim takmičenjima. Pored toga, vrlo  je važno da se zaliječe povrede koje su prenesene iz prethodne sezone i da se što prije spremimo u tom pripremnom periodu kako bismo spremno dočekali prvu zvaničnu utakmicu“, ističe Mikić.

Prije nego što je ušao u trenerske vode, Mirko Mikić je igrao za svoj lokalni klub RK Kotor Varoš, potom i RK Borac, a bio je i član reprezentacije naše države, saopćeno je iz RK Slobode.

Mikić će na kormilu Slobode naslijediti Peru Miloševića, nekadašnjeg trenera Metaloplastike, Lovćena i još nekih klubova, te reprezentacije Crne Gore.

– Miloševiču nije produžen ugovor, jer nije ispunio nijedan od postavljenih ciljeva kluba, a ciljevi su bili osvajanje Kupa i jedne od prve tri pozicije u prvenstvu – za portal TuzlaLIVE izjavio je direktor kluba, Mirza Bulić. (RK – TL)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *