Ministri inicijative C-5 o proširenju EU na zapadni Balkan

0
66

Ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije razgovarali su na Brdu kod Kranja o pandemiji Covida-19 i širenju Europske unije na zapadni Balkan, u svjetlu uloge koju će Slovenija u drugoj polovini godine imati kao predsjedateljica Vijeća EU-a.

Riječ je o sastanku na ministarskom nivou neformalne skupine “Central 5” (C5), koju su lani oformile te države, s ciljem usklađivanja regionalnih pitanja vezanih za taj srednjoeuropski prostor, piše Hina

Anže Logar, slovenski šef diplomatije, kolegama iz susjednih država je predstavio prioritete Slovenije kod preuzimanja predsjedanja EU-om, među kojima su oporavak nakon pandemije Covida-19 i otpornost EU na krize, ali i daljnje širenje EU na zapadni Balkan, što su svi podržali.

Strategija vakcinisanja

Razgovaralo se i o stanju u borbi s epidemijom Covida-19, koja je posebno teška u Slovačkoj i Češkoj. Logar je nakon sastanka kazao da im je ponudio medicinsku pomoć svoje države, a bilo je riječi i o strategiji vakcinisanja protiv Covida-19 u pojedinim zemljama.

Po ocjeni austrijskog ministra za europske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga situacija s Covidom ostaje vrlo ozbiljna i predstavlja izazov za sve, a zahtijeva i mnogo susjedske suradnje.

Schallenberg je obećao punu potporu Sloveniji tijekom njenog predsjedavanja EU-om.

-Očekivanja su velika i ovo ne smije biti još jedna izgubljena godina za zapadni Balkan – kazao je austrijski ministar, dodavši da Austrija u regiji ima velike interese.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček zauzeo se je za što manje restrikcija za radnike migrante pri prelasku međusobnih granica u epidemiji te podržao slovenske prioritete za EU u pogledu ekonomskog oporavka nakon pandemije i širenja integracije na zapadni Balkan.

Stručno pitanje

Mađarski ministar Peter Szijjarto kazao je da je Mađarska za razliku od većine u EU otvorena i za uvođenje ruskih i kineskih vakcina protiv Covida-19.

-To odakle je vakcina ne smije biti političko, nego samo stručno pitanje – naglasio je Szijjarto, te dodao da bi zbog nužnosti cijepljenja većine stanovništva pri odobravanju cjepiva kao sigurnih i učinkovitih nacionalni regulatori trebali imati prednost pred Europskom agencijom za lijekove (EMA).

Slovački ministar za vanjske i europske poslove Ivan Korčok izrazio je, međutim, zadršku prema cijepljenju cjepivima iz trećih država.

-Svi smo suočeni s nedostatkom vakcina, no EMA je zadužena za odlučivanje o sigurnosti vakcine – kazao je i dodao da se o sigurnosti ruskog cjepiva Sputnjik V mora izreći medicinska struka, a ne politika, prenosi Hina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here