Ministarstvo odbrane: U narednoj sedmici realizacija posmatračkog leta iznad BiH

Ugovor "Otvoreno nebo" predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji zemlјama članicama omogućava snimanje teritorije zemlјe iznad koje se obavlјa posmatrački let
ministarstvo odbrane i os bih u saradnji sa ministarstvom vanjskih poslova bih realizuju posmatracki let iznad bih
Foto: Ilustracija

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let Savezne Republike Nјemačke, Mađarske, Republike Hrvatske, Republike Francuske i Češke Republike, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”, u periodu od 22. do 26. aprila 2024. godine.

Ovom prilikom, obavještavaju se građani da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u toku koje će se, posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva komunikacija i transporta te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

Posmatrački let će biti izvršen avionom zrakoplovnih snaga Savezne Republike Nјemačke (A319OH). Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Snimanje teritorije se vrši senzorima sertifikovanim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji zemlјama članicama omogućava snimanje teritorije zemlјe iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji  posmatračkih letova kako iznad teritorije Bosne i Hercegovine tako i iznad teritorije drugih zemalјa članica. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *