Mini komentar: Modernost Marksa kao alternativne nade

Marks je vrlo direktno predvidio i teoretski obrazložio aktuelno vrijeme opšte globalne manipulacije i "slobode" u bijedi

1
186
(Piše: Derviš ČIČKO)

Ako je rigidni neoliberalizam sa svojim monstruoznim neljudskim licem “kraj historije” bez alternative, onda je to i kraj civilizacije čija je suština ljudska solidarnost ostvarena putem države koju su i “izmislili” ljudi da bude socijalni korektiv dostojanstva realnog materijalnog života.

Karl Marks (Ilustracija, arhiva)

Uostalom, modernost Marksa nije nikakvo pomodarstvo nego put u suštinsko razumijevanje kapitalizma kao opasnog i sofisticiranog oružja za nametanje opskurne vladavine, u konačnici, bogataških elita bankarskog sektora kao libertarijanskog čudovišta moderne epohe koje proizvodi nezamislivi obim siromaštva i drobi moć država u krila bukvalno nekolicine “anonimnih” globalističkih hiper bogataša.

Marks je vrlo direktno predvidio i teoretski obrazložio aktuelno vrijeme opšte globalne manipulacije i “slobode” u bijedi na koju svi “pristaju” kao nametnuti izbor posredstvom savremenih, ubojitih masovnih medija. (D. ČIČKO)

 

1 komentar

  1. ….cinik bi rekao da danasnjim jahacima apokalipse vise lezi filozofija talijanskog majstora, Makijavelija iako ne znam izucavaju li doticnog u Travniku…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here