Mijenja se zakon u BiH: Ljekari će odlučivati ko ne mora vezivati pojas u vozilu

Sigurnosni pojas u vozilima u Bosni i Hercegovini uskoro neće morati koristiti vozači ili putnici koji imaju nalaz ljekara kojim ih se oslobađa vezivanja pojasa zbog određenih fizičkih povreda ili poteškoća.

U toku su izmjene Zakona o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, prema kojima se dodaje stavka o određenim iznimkama kada je u pitanju obavezno korištenje sigurnosnog pojasa.

“Vozač motornog vozila i osobe koje se prevoze tim vozilom dužna su da koriste sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu”, glasi dosadašnji član 34. kojem će se dodati sljedeća stavka:

“Izuzetno od stava (1) ovog člana sigurnosni pojas ne moraju koristiti lica koja imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas”, navodi se u

Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korištenje sigurnosnog pojasa tokom vožnje u motornom vozilu moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta te osobe.

Da bi se ljekari mogli odrediti pri izdavanju uvjerenja o oslobađanju korištenja pojasa potrebno je prethodno utvrditi pravilnik, a koji će donositi entitetska Ministarstva zdravstva.

Ove izmjene su donesena nakon niza žalbi osoba kojima je sigurnosni pojas iz opravdanih zdravstvenih razloga predstavljao poteškoće pri putovanjima, a koje moraju vezati prema trenutnom zakonu. (Klix)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *