Mijatović: Čovjek koji je naredio tuzlanski masakr nakon presude je i dalje na slobodi

0
299

„Pravdu u regionu i dalje ometa nedostatak političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za zločine u ratnim vremenima i pojačanim naporima da se potkopaju dosadašnji rezultati”, rekla je Komesarska Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Kako je navela, poricanje ratnih zločina, falsifikovanje činjenica koje je utvrdio Haški tribunal i veličanje ratnih zločinaca postali su ozbiljne prepreke za tu borbu.

Ona je u poruci povodom 25. godišnjice masakra u Tuzli navela da ni četvrt vijeka nakon tog događaja svi odgovorni za taj zločin nisu izvedeni pred lice pravde i upozorila da se, kao i mnogi drugi ratni zločinci, „kriju iza odbijanja nekih zemalja da izruče svoje državljane koji su optuženi za ratne zločine ili da sarađuju na druge načine.”

“Najokrutniji je slučaj Novaka Đukića, kog je Sud BiH osudio zbog da je naredio napad na Tuzlu, a koji je, pet godina nakon presude, i dalje slobodan u Srbiji”, navela je Mijatović dodajući da nije izvršavao kaznu.

Ovo je šamar žrtvama Tuzlanskog masakra i oštro nepoštovanje Srbije međunarodnih obaveza u pogledu ljudskih prava”, rekla je ona, dodajući da pravda za zločine iz prošlosti mora biti jedan od glavnih političkih prioriteta u regionu.

Dunja Mijatović je pozvala države regiona da depolitizuju zločine iz ratnih vremena i posvete više pažnje potrebama preživjelih i porodicama žrtava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here