Migranti s djecom iz divljih kampova u USK izmješteni u kamp Borići

0
63
Foto: N.N.

Služba za poslove sa strancima BiH danas je provela akciju izmještanja migranata koji pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva iz divljih kampova na području Velike Kladuše u migrantski centar Borići u Bihaću.

Radi se o ukupno 115 osoba, odnosno 35 porodica među kojima je i pedesetak djece i oni će biti smješteni u pomenuti kamp, gdje inače borave migrantske porodice s djecom.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, akcija je provedena u vremenskom periodu od 8 do 10 sati i protekla je bez incidenata.

Prema njegovim riječima, migranti su dobrovoljno pristali da budu izmješteni u Boriće, gdje će dobiti adekvatan smještaj.

Inače, kako saznajemo, ovi migranti su boravili u neuslovnim šatorskim naseljima na području sela Bosanska Bojna, nadomak Velike Kladuše. Na širem prostoru tog grada protekle godine oformljen je veliki broj improvizovanih šatorskih naselja u kojima su boravili migranti, ali je najveći rasformiran tokom zimskog perioda. Međutim, dolaskom lijepog vremena takva naselja su ponovo počela nicati, obzirom da raste i broj migranata koji pristižu na područje Unsko sanskog kantona. Ova naselja su polazne tačke za migrante u njihovim pokušajima da pređu granicu s Hrvatskom i dokopaju se neke od zemalja Evropske unije. (Nezavisne)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here