Migranti će ipak biti smješteni opet u Lipu

Oružane snage Bosne i Hercegovine pristupile su pripremi vojnih šatora koji će već sutra biti prevezeni i montirani na mjestu migrantskog kampa “Lipa” u Unsko-sanskom kantonu za potrebe smještaja nezbrinutih migranata koji su se zatekli na tom području, javlja Anadolu Agency.

Potvrdilo je to Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, nakon donesene odluke Predsjedništva BiH u kasnim poslijepodnevnim satima jučer, 31. decembra.

“Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora danas je Ministarstvo sigurnosti BiH u propisanoj proceduri dostavilo Ministarstvu obrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom zapovjedniku. Predsjedništvo BiH ovaj je zahtjev odobrilo te će postrojbe OS BiH sutradan, 1. siječnja 2021. godine, biti upućene ka migrantskom kampu ‘Lipa’, koji je nedavno devastiran u požaru”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Oružane snage BiH na ovaj će način pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u BiH.

“Kao i uvijek do sada, kada različite nadležne razine vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, OS BiH se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH, na dobrobit građana cijele zemlje”, navodi se u saopćenju.

Nakon požara u migrantskom kampu “Lipa” početkom sedmice, bilo je odlučeno da se migranti izmjeste u nekadašnju fabriku “Bira” u Bihaću, koja je jedno vrijeme služila kao smještaj za migrante, ali su građani Bihaća i vlasti Unsko-sanskog kantona izrazili negodovanje zbog ovakve odluke Vijeća ministara BiH. Predsjedništvo BiH je jučer popodne donijelo odluku o montiranju šatora OS BiH za smještaj migranata.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *