Michel u Podgorici: Zapadni Balkan je strateški prioritet za Europsku uniju

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je u Podgorici nakon sastanka s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem da je Zapadni Balkan, više nego ikada ranije, strateški prioritet Europske unije.

“Crna Gora je bila veoma konzistentan partner za EU, više od desetljeća i vaša zemlja ima rekord od 100 posto usklađenja s EU politikom”, rekao je Michel.

Prema njegovim riječima, EU je bila ujedinjena u donošenju sankcija Rusiji i pritisak se osigurava kontinuitetom šest paketa sankcija.

On je najavio da će sljedećeg tjedna biti organiziran sastanak 27 europskih lidera s liderima Zapadnog Balkana.

“Nadam se da će sastanak biti prilika da pokažemo našu suradnju”, istaknuo je Michel, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Ðukanović je kazao da posjet Michela Crnoj Gori upućuje na posvećenost Europske unije europeizaciji Zapadnog Balkana.

“Ponovio sam da je stabilnost Zapadnog Balkana jednako integracije. Nažalost, konstatirali smo da je bilo usporavanja Crne Gore u procesu integracija”, kazao je Ðukanović.

On je također dodao da je u tom razdoblju bilo zemalja koje su nastupale izvan pozicije integracije, a da je kao upozorenje i stigla agresija Rusije na Ukrajinu koja je, kako je naveo, ukazala na potrebu europskih integracija.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *