Meteorolog Sladić poručio: Kišobrani od srijede obavezan asesoar

0
465

“Kako će preko naše zemlje preći nova fronta, koju će u prvim satima srijede osjetiti najprije stanovnici Krajine, zapadne Bosne i većeg dijela Hercegovine, a do ranih prijepodnevnih sati i u većem dijelu zemlje, treba istaknuti da će u narednom periodu, a počevši od srijede, kišobrani biti gotovo pa obavezan asesoar”, poručio je Sladić.

Današnji dan započeo je ugodnom toplotom, a koju već poslije 11 sati ubrzo mijenja sve izraženija vrućina. U mnogim predjelima najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom od 25 do 33°C.

“Nadolazeću promjenu vremena nagovještavat će mjestimice umjereno jugo u drugom dijelu dana. Gusti i brojniji oblaci naše nebo prekrit će u noći na srijedu. Najprije će zahvatiti Krajinu, zapadna područjima Bosne i Hercegovinu, a do jutra se proširiti na veći dio zemlje donoseći kišu i pljuskove, praćene grmljavinom, te umjereniji pad temperature zraka za oko 5 do 10 stepeni u odnosu na utorak. Slično nas očekuje i na Bajram – povremeni pljuskovi su izgledni širom zemlje, ali treba istaknuti da se temperatura neće previše sniziti pa neće biti hladno. Kiša koju očekujemo posljednjeg dana mjeseca ramazana, opravdat će i čuvenu, u narodu uvriježenu izreku: ‘Kako započne prvi dan ramazana, tako će i završiti'”, kazao je meteorolog Nove BiH Nedim Sladić, piše “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, u jugozapadnom strujanju po visini sa Mediterana počinje stizati vlažan i manje topao zrak, što će, pored padavina, uzrokovati i umjereniji pad temperature zraka za oko 5 do 10 stepeni u odnosu na utorak.

“Kako će preko naše zemlje preći nova fronta koju će u prvim satima srijede osjetiti najprije stanovnici Krajine, zapadne Bosne i većeg dijela Hercegovine, a do ranih prijepodnevnih sati i u većem dijelu zemlje, treba istaknuti da će u narednom periodu, a počevši od srijede, kišobrani biti gotovo pa obavezan asesoar”, poručio je Sladić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here