Meteorolog Sladić objavio zanimljivu analizu, među ostalim i za Tuzlu

Nakon obilnih poplava, u Bosni i Hercegovini je nakratko zasjalo sunce, no, ono što građane zabrinjava je onečišćen zrak i dugotrajna magla u bh. gradovima.

Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini komentirao je meteorlog Nove BH Nedim Sladić.

– Slab istočni/jugoistočni vjetar, tipičan za ove sate, puše dolinom rijeke Miljacke pa se na Baščaršiji ipak iole lakše diše, što se u uslovima statičke atmosfere, atmosfere u kojoj je cirkulacija zraka neznatna, povezuje sa hlađenjem zraka prema kraju dana na višim visinama i određenom termičkom razlikom nastala ohlađivanjem i premještanjem zračne mase vodoravnim prenosom (advekcija). Međutim, prema nižem dijelu grada je to druga priča, a zaista bi zanimljivo bilo vidjeti do kuda dopire noćni istočnjak koji prečišćava kotlinu dolinom koja ima veliku prozračnost, poručio je Nedim Sladić.

Nešto ranije Sladić je objavio i zanimljivu analizu.

ANALIZA ČETIRI BH. GRADA

Četiri analizirana grada – Mostar, Tuzla, Banja Luka i Sarajevo preko Skew-T dijagrama.

Sutra smo pod prostranim poljem anticiklone sa istoka Europe koji u ovo doba godine podrazumijeva za nizine dugotrajniju maglu i nisku naoblaku. Po visini prevladava južno strujanje s kojim pritječe u naše krajeve topao zrak.

Iz Skew-T dijagrama da se izvući sljedeće: za Tuzlu možemo reći da je poklopac iznad grada stavljen na visini od oko 900 hPa (cca. 700 metara nadmorske visine), a slično je i za Sarajevo gdje je on na približnoj visini Humskog repetitora (cca. 815 metara nadmorske visine). Kako ni u jednom od gradova nema značajnijeg vjetra u nižim nivoima atmosfere, atmosfera je gotovo statična, što u korist ide i jačem aerozagađenju.

Međutim, ima određenih razlika. Skew-T otkriva da bi se u Sarajevu, za razliku od Tuzle, magla iza podneva barem izdigla u nisku naoblaku, dok bi se na primjeru Tuzle magla i niski oblaci zadržali gotovo tokom cijelog dana, što je sličan scenario i za Banja Luku. U sva tri grada očekivana dnevna temperatura je između 7 i 9 °C, nakon jutarnjih 3 ili 4 °C.

Mostar, očekivano bez magle, te od svih njih najprijatniji – barem djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku (sudeći po vlagi na nivoima atmosfere izgledan srednje visoki red), a i uz ugodnu temperaturu oko 21 °C u najtoplijem dijelu dana.

Sumirano:

U Sarajevu dugotrajna magla i niska naoblaka. Najviše sunčanog vremena na području viših nadmorskih visina Općine Stari Grad. Jutarnja temperatura oko 3, a dnevna oko 6 °C, viša na nadmorskim visinama iznad 800 metara.

U Tuzli izgledno je cjelodnevno zadržavanje magle i niske naoblake. Jutarnja temperatura oko 4, a dnevna oko 6 °C.

U Mostaru djelomice sunčano vrijeme uz promjenjivu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 11, a dnevna oko 21 °C.

Što drugo reći nego trk na planine, ko može, po dozu čistog zraka, poručio je Sladić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *