Mesić: Dva brata blizanca, razbijači BiH

Evropa to teško procjenjuje, jer da je drugačije onda bi predstavnik međunarodne zajednice trebao reagovati kao što sudac u nogometu reaguje

0
191
Stjepan Mesić, osvjedočeni prijatelj BiH (Foto: Arhiva)

To što Dodik radi obično ne radi iz svoje glave, on je predstavnik jedne politike koja misli da se mogu mijenjati granice, koja misli da treba dovesti do uzburkanosti na našem prostoru i da se onda ponovo može ostvariti politika Tuđman – Milošević, kazao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić novinarima na Globalnom Baku forumu nakon panela o Zapadnom Balkanu.

Dakle, to je jedna sistemska politika, samo je on eksponent te politike, istakao je Mesić.

“Problem je sada da Evropa to teško procjenjuje, jer da dobro procjenjuje onda bi predstavnik međunarodne zajednice trebao reagovati kao što sudac u nogometu reaguje. Tako i ovdje, Dodik očito hvata loptu rukom, ali ne može onda ostati u nogometu, kao i ovaj drugi, njegov brat blizanac, razbijač BiH – Dragan Čović. To su dva blizanca razbijača, ali to niko neće konstatovati nego s njima razgovaraju kao da su to nekakvi političari, ali ja vam kažem, treba samo gledati političare. Političar koji govore i ne otvarajući usta, trbuhozborci, koji imaju malo nakrivo usta i jedva ih otvaraju, da ih je teško razmjeti, ali očito to njima ne smeta. Ja ih ne mogu gledati, ali neki ih gledaju”, rekao je Mesić, piše BHRT.

A što se tiče posljednjih poruka aktuelnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, Mesić kaže da on to očito sada radi na jednoj procjeni o tome šta stoji iza tih provokatvinih izjava, pa svako razgovara sa svakim.

“To je vjerovatno pokušaj procjene situacije”, kazao je Mesić.

Govoreći o Globalnom Baku forumu Mesić je istakao da je dobro organizovati ovakve forume jer se konstatiraju mnoge činjenice koje su važne ne samo za našu regiju već i za svijet. U nastavku je pričao o Srbiji i Hrvatskoj i odnosima u regionu.

“Problem naše regije jeste da Srbija poslije rata nije doživjela katarzu i oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu protiv Miloševića zbog toga što je išao u rat, nego zbog toga što nije pobijedio u ratu. To je cijeli naš problem. Na drugoj strani imate Hrvatsku koja je zadržala dobrim dijelom odnose koji su bili za vrijeme Tuđmana, koji je sa Miloševiće dijelio BiH i sad imate te nasljednike koji misle da je u svijetu sazrelo vrijeme da se ponovo dijeli BiH.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here