Mesić: Dodik i Čović su razbijači BiH, mora ih se ‘otpustiti’

Dodik je došao u politiku voljom Zapada, jer je bio protiv Miloševićeve politike, a sada zastupa sve što je pokušao napraviti Milošević

0
332
Stjepan Mesić, osvjedočeni prijatelj BiH (Foto: Arhiva)

Sadašnja kriza ima dosta sličnosti, ali nije toliko opasna koliko je bila ona devedestih godina, rekao je ovo za Radio Slobodna Evropa bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

– Sličnost je utoliko što ovu krizu ne proizvode Bosanci i Hercegovci već Zagreb i Beograd. Kako se ponaša oficijelni Zagreb? Oni kažu da priznaju postojanje Bosne i Hercegovine u njenim prirodnim, državnim granicama, ali prihvataju sve ono što govori Dragan Čović. A to je jedan od razbijača Bosne i Hercegovine i saveznik drugog razbijača Milorada Dodika – rekao je Mesić.

On misli da međunarodna zajednica mora istupiti i otpustiti one koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu.

Mesić kaže da Bosna i Hercegovina nije izgrađena kao funkcionalna država zato što i u Federaciji i u RS-u postoje oni koji misle da se Bosna i Hercegovina može podijeliti.

– To bi bilo manje važno kad ne bi i u Zagrebu i u Beogradu bilo snaga, vrlo moćih, koje misle da se Bosna i Hercegovina može podijeliti – rekao je i dodao:

– Međunarodna zajednica je sada pozvana da kaže, ali učinkovito, da je arhitektura Evrope postavljena, da je osamostaljenjem Kosova ona završena. Ostaje proces ujedinjavanja, jer samo ujedinjena Evropa može biti veliki igrač u svijetu. Sve bi trebalo usmjeriti ka tom završnom cilju evropskog ujedinjenja. Ali, nažalost, Evropa danas nema lidera. To su sve činovnici, a ne ljudi sa vizijom. U tome je cijeli problem.

Kad je riječ o prijetnjama Milorada Dodika da će ukinuti zajedničku vojsku, pravosuđe i poresku upravu i prenijeti ih u nadležnost RS-a, Mesić kaže da je Dodik vrlo glasan, ali da iza njega ne stoji niko osim zvanične Srbije, odnosno režima u Srbiji.

Istakao je i da Dodik očekuje nekakvu pomoć od Beograda, ali da od toga nema ništa.

– To su prazne riječi, ali uznemiravaju ljude, a Evropa ne može sebi dozvoliti da neko uznemirava ljude na bilo kojem dijelu evropskog prostora… Dodik je došao u politiku voljom zapadnih zemalja, jer je bio protiv Miloševićeve politike, a sada zastupa sve što je pokušao napraviti Milošević – rekao je Mesić između ostalog.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here