Merkel u posljednjem trenutku spriječila veliki sukob Turske i Grčke

0
230

U utorak navečer došlo je do spora Grčke i Turske u Sredozemnom moru oko malog ostrva Kastelorizo u neposrednoj blizini turske obale, koji je umalo prerastao u oružani sukob. Telefonski poziv Angele Merkel spriječio je rat i to doslovno u posljednjoj minuti, piše njemački tabloid Bild.

Bild dalje navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom, koje Turska provodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom. Riječ je o morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva.

Njemački najtiražniji dnevni list saznaje i da je zbog toga u utorak predvečer 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu.

Bild navodi i da je Grčka svoju vojsku stavila u stanje pune borbene pripravnosti.

“Ali, onda se uključila njemačka kancelarka Angela Merkel. Prvo je telefonirala s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a potom i s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva. Ali to je ipak izazvalo olakšanje na obje strane Egejskog mora, naglašava Bild.

Berlinski list Tagesspiegel, međutim, piše da je malo vjerovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa. List objašnjava:

“Obje strane smatraju da su u pravu. Pri tom se pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava. Dvije države bi morale uvidjeti da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane. Trebale bi se hitno obratiti Međunarodnom sudu ili Međunarodnom arbitražnom sudu. Merkel, EU i NATO bi morali svoje članice i partnere Tursku i Grčku uvjeriti u to. U suprotnom prijeti vojni sukob, koji je sada samo odložen”, strahuje komentator dnevnika Tagesspiegel.

I ugledni Frankfurter Allemagne Zeitung komentariše spor između Grčke i Turske u istočnom dijelu Sredozemnog mora i također naglašava da je, kako stoji u tekstu, Angeli Merkel u posljednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene s kursa vojnog sukoba, pišu Nezavisne.

“Ali, koliko trajno će to biti je kod Erdogana jednako nejasno kao i kod Putina. Ali, sa sigurnošću se može pretpostaviti da ruski predsjednik sa zanimanjem prati trajni sukob na južnom krilu NATO-a koji svako malo dođe do usijanja”, piše frankfurtski dnevnik.

O sporu u istočnom Sredozemlju piše komentator lista Sudwest Presse:

“Evropa se i u eksplozivnom libijskom konfliktu, tako reći na kućnom pragu, uključila tek kad nije imala šta da kaže. Ako joj se pak isto ponovi u njenom dvorištu, onda može zaboraviti na svoja prava o suverenitetu. Krajnje je vrijeme za angažovanu diplomatiju”, zaključuje Sudwest Presse iz Ulma.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here