Mentalno zdravlje u doba pandemije

0
491
Woman talking to therapist, side view

Ove subote obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja. O mentalnom zdravlju uvijek je važno govoriti, no danas možda više nego ikada prije. Pandemija, izolacija, nova životna i društvena pravila učinila su svoje. Mnogima je bilo i još uvijek je teško prihvatiti novi način života. No, jedno je ostalo isto. Važno je priznati i reći: Da, potrebna mi je pomoć.
Prvi je to i najvažniji korak.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja. Ove godine, s obzirom na do sada neviđene okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, sve veći je broj onih koji se suočavaju sa svakodnevnim teškoćama. Promjene svakodnevnice izazvale su stanje hroničnog stresa, što se negativno odrazilo na mentalna stanja pojedinaca.

– Prvo ću se osvrnuti na izolaciju, na taj period u kojem smo bili zatvoreni. Bili smo suočeni sami sa sobom, s ljudima s kojim živimo, sa svojim problemima. I onda kada je sve to prošlo, barem taj krizni period, tek tada su počeli da se javljaju simptomi – ističe psihoterapijska savjetnica Amela Hadžihasanović.

Dok su se neki adaptirali i pronašli načine za suočavanje s novonastalom situacijom, većina populacije je izazove pandemije korona virusa doživjela izrazito stresno.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obilježilo je danas u Banjaluci Svjetski dan mentalnog zdravlja uz slogan ‘Mentalno zdravlje za sve, veće investicije-bolji pristup’.

U Bosni i Hercegovini još uvijek se zanemaruje mentalno zdravlje odraslih, pa tako i djece, a odlazak psihologu i dalje je tabu tema. Važno je naglasiti da mnoge fizičke bolesti nastaju upravo zbog nedostatka brige o mentalnom zdravlju, zato stručnjaci poručuju da očuvanje mentalnog zdravlja mora biti prioritet svih nas.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here