Mektić: Tegeltija je glavni krivac za raspad i propast pravosudnog sistema

0
354

Milan Tegeltija ne može zabrabiti sudijama i tužiocima u BiH da sarađuju sa Privremenom istražnom komisijom PSBiH, kazao nam je član ove komisije i član Zastupničkog doma PSBiH Dragan Mektić.

– On nije ni na koji način nadređen sudijama i tužiocima u smislu da on to može zabranjivati. Pozivam sudije i tužioce da ne pristanu na takav potlačeni i potcjenjivački odnos. Mislim da je inicijativa Predstavničkog doma, odnosno Parlamerntarne skupštine BiH u skladu sa Ustavom i svim zakonima, kada je u pitanju formiranje ove istražne komisije. Pozivam sudije i tužioce da poštuju ono što je u skladu sa Ustavom i zakonima. Pozivam ih da u najboljem interesu, kako nas u Parlamentu BiH, tako i nosilaca pravosudnih funkcija, nađemo najbolja rješenja za funkcionisanje pravosudnog sistema. Očigledno je da postoje retrogradne snage i određeni centri moći, tu prije svega mislim na Milana Tegeltiju, ali i na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, kojima nije nije u interesu i koji se boje prave istine o stanju u pravosuđu.

Član državnog Parlamenta je komentarisao i moguće motive za ovakvu Tegeltijinu odluku.

– Njegov motiv je to što se boji i što ima strah da će se rasvijetliti stanje u pravosuđu i vidjeti da je on direktni krivac za čitavo ovo stanje, rasprad i propast pravosudnog sistema u BiH. Boji se svoje vlastite odgovornosti, kao i odgovornosti pred cjelokupnom javnosti BiH. Njemu je u interesu da ostane ovakvo stanje, jer on u ovakvom stanju haosa i anarhije mešetari, kao što je pokazala afera “potkivanje” i druge. U interesu mu je da nastavi da u jednom ovakvom sistemu manipuliše, izvlači određenu korist iz ove anarhije i da se zadrži takvo stanje, dodao je Mektić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here