Mektić: Dodik je obmanuo javnost, aktiviran je MAP i proces NATO integracije BiH

0
379

Dokument koji je usvojen u novom Vijeću ministara je klasičan ANP. Milorad Dodik je napravio politički manevar i obmanuo javnost i sada je definitivno da je Bosna i Hercegovina aktivirala MAP i proces NATO integracija, istaknuto je u emisiji “Izazovi” BN televizije.

“Program reformi je identičan dokumentu ANP koji predviđa članstvo u NATO”, tvrdi bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Vidljivo je da je napravljen politicki manevar Milorada Dodika kako bi ispunio uslove da uđe u vlast. Promijenio je naziv tog dokumenta i onda pokušao da obmane javnost da to nije ANP, da je to nekakav bezvezan program reformi”, rekao je Mektić i dodao da je to očigledno jer već sad se ispunjavaju navedeni zadaci tog akcionog plana, programa reformi.

“Time je potvrđeno da taj potpisani dokument znači aktivaciju MAP-a odnosno procesa integracije Bosne i Hercegovine u NATO”, rekao je Mektić.

Doc. dr Srđan Perišić, profesor geopolitike, koji je blizak vlasti, tvrdi da nisu prodati interesi Republike Srpske i da je sličan dokument prošle godine potpisala i Srbija, koja potencira na saradnji sa NATO-om, ali ne i članstvu.

“Dokument je program partnerstva i saradnje, a ne integracije, ne Akcionog plana za članstvo u NATO”, rekao je Perišić.

On objašnjava da sve države koje su posljednje primljene u NATO, kao što je Crna Gora i Sjeverna Makedonija, da su imale godišnji nacionalni program kao dokument koji govori o integraciji.

“Ovim dokumentom Bosna i Hercegovina nije zakoračila u NATO”, tvrdi Perišić.

S ovom tvrdnjom ne slaže se prof. dr Darko Тrifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost u Beogradu.

On navodi da Srbija nikada nije potpisala ovakav dokument, dok je, podsjeća Trifunović, vlast na čelu sa SNSD-om još 2009. godine odlučno krenula putem ka NATO-u.

“MAP je potpisan 2009. godine i ovim novim dokumentom je jasno kuda ide BiH, tako da sam i čestitao vlastima u Republici Srpskoj i njihovim predstavnicima u institucijama BiH, rekao je Trifunović i objasnio da sama riječ ANP dovoljno govori da je to godišnji plan reformi za ulazak u NATO.

Zaobiđena je Narodna skupština Republike Srpske i sad je sve u rukama tročlanog Predsjedništva, što može biti veoma opasno, ukazao je Trifunović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here