Mekana i ukusna: Pogača cvijet uz jednostavnu pripremu

Ova pogača jako je mekana i ukusna, a priprema je vrlo jednostavna. Dom će vam zamirisati, a ukućani će se silno obradovati. Pa na posao!

Sastojci

40 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
400 ml toplog mlijeka
700 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 vrećica praška za pecivo
50 ml ulja
2 žlice bučinih, suncokretovih, sezamovih i lanenih sjemenki
1 jaje za premazivanje

Priprema

Kvasac razmrvite, pomiješajte sa šećerom i polovicom toplog mlijeka pa pustite da se diže 5 minuta.

Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, ulje i dignuti kvasac te s ostatkom toplog mlijeka zamijesite glatko tijesto.

Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči, oko sat vremena.

Dignuto tijesto premijesite i razdijelite na 9 dijelova te oblikujte okrugle kruščiće. Posložite ih na okrugli nauljen lim, premažite razmućenim jajetom i pospite sjemenkama.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dok se ona grije neka se pogača još malo diže (20-ak minuta) i pecite 30 do 40 minuta.

Vrijeme pripreme: 1h 5 min
Vrijeme kuhanja: 30 min
Ukupno vrijeme: 1h 35 min (R)
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *