Među žrtvama napada u Hanauu i mladić porijeklom iz BiH?

Sinoć je u kasnim satima došlo do pucnjave u dva nargila bara u njemačkom gradu Hanau, blizu Frankfurta. U prvom napadu ubijene su tri osobe, a u napadu koji je uslijedio još pet. U međuvremenu je od posljedica ranjavanja preminula još jedna osoba.

Prema informacijama Kulturnog i sportskog kluba Bosanaca i Hercegovaca u Hanauu, među žrtva napada ekstremnog desničara je i mladić porijeklom iz BiH. To su za Moja BiH potvrdili i iz ovog bosanskohercegovačkog udruženja, ali iz poštovanja prema porodici još uvijek nije otkriveno ime ubijenog mladića.

Nakon potrage na osnovu automobila iskorištenog za bjekstvo, policija je pronašla još dvije mrtve osobe, osumnjičenog i njegovu majku.

Turski tabloid “Hürriyet”, pozivajući se na svjedoka, izvještava da je počinitelj prvo upucao troje turskih gostiju koji su jeli, a zatim i turskog konobara. Potom je u kafiću “Arena” ubio jednog Bosanca (20), jednog Turčina (22) i konobaricu porijeklom iz Poljske.

Prema pisanju njemačkog Bilda, oba bara, koja su bila mjesto napada, posjećuju pretežno Kurdi, no ministar unutarnjih poslova savezne države Hesse, Peter Beuth, rekao je da, u ovom trenutku, on ne može reći ko su osobe koje su se nalazile u baru.

Savezni tužioci napad tretiraju kao terorizam, izjavio Beuth, dok zvaničnici ističu da postoje dokazi da je napadač bio krajnje desni ekstremista.

“Ovo je bilo užasno veče koje ćemo dugo pamtiti sa tugom”, rekao je gradonačelnik Hanaua Claus Kaminsky za Bild.
Hanau je udaljen oko 20 kilometara od Frankfurta i ima oko 100.000 stanovnika.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *