Međunarodni je dan muškaraca: Da li je pokazivanje emocija vrlina ili slabost?

Muškarci u patrijarhalnom i muškocentričnom svijetu od rođenja se uče da pokazivanje emocija nije vrlina i da su emocije nepoželjne

Svakog 8. marta od 1909. godine obilježava se Međunarodni dan žena, a svakog 19. novembra od 1999. godine obilježava se Međunarodni dan muškaraca.

Međunarodni dan muškaraca prvi put je održan 1999. godine na Trinidadu i Tobagu.

Kako je rekla Ingeborg Breines, nekadašnja direktorica Programa za žene i kulturu mira UNESKO-a, ključne vrijednosti Dana muškaraca su oslobađanje društvenih stega i podrška za mentalno i fizičko zdravlje, a ova ideja doprinosi i rodnoj ravnoteži.

Muškarci u patrijarhalnom i muškocentričnom svijetu od rođenja se uče da pokazivanje emocija nije vrlina i da su emocije nepoželjne. Kao rezultat javljaju se stereotipi i osuda za muškarce koji ne igraju po društvenim pravilima.

Cilj je oslobađanje od predrasuda i dopuštanje ljudima da budu ljudi, istovremeno edukujući društvo da ismijavanje ili osuđivanje emocija doprinosi još većim problemima, kazala je.

Podijeli

One comment

  1. ucestvovala sam u nagradnoj igri,i navodno osvojila telefon. u pokusaju da posaljem poruku ,sa whatcapa me izbacilo a samo mi skinuli kredit sa mog brojs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *