Međunarodni Aerodrom Tuzla zabilježio 200.000 prevezenih putnika

Velika ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju tehničkog sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem planirana su u sva četiri aerodroma u BiH, rekao je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac.

Primorac je objasnio da je obezbijeđena projekta dokumentacija i da se čeka dozvola za gradnju u Ortiješu kod Mostara, gdje je uprava BHANSA, uključujući i novi savremeni objekat za potrebe centra za obuku kontrolora vazdušnog saobraćaja.

“Rekonstrukcija, sanacija, uređenje i proširenje objekta planirano je i u Banjaluci. Tu su planirani pripremni radovi za uvođenje radarske kontrole u Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Banjaluka”, rekao je Primorac za “Večernji list” izdanje za BiH.

On je naveo da strateški plan kapitalnih ulaganja za Sarajevo uključuje projektovanje potpuno novog kontrolnog tornja na novoj lokaciji koju Agencija tek treba da odredi u saradnji sa sarajevskim Aerodromom.

“U Tuzli smo, uprkos pandemiji u 2020, završili sanaciju i modernizaciju kupole kontrolnog tornja, a dalji planovi uključuju sanaciju i modernizaciju pridruženih zgrada kontrolnog tornja, te uređenje meteoparka”, Primorac.

On je naveo da su ova ulaganja logičan razvojni korak nakon preuzimanja kontrole nad vazdušnim prostorom BiH i da u narednom periodu očekuje znatan porast obima vazdušnog saobraćaja.

Međunarodni Aerodrom Tuzla u srijedu je saopćio kako je za 3 mjeseca i 18 dana zabilježeno više od 200.000 prevezenih putnika.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *