Otvorena 24. međunarodna likovna kolonija “Breške”

Dvadeset i četvrta međunarodna likovna kolonija Breške svečano je otvorila vrata za dvanaest umjetnika koji ove godine dolaze iz iz Austrije, Crne Gore, Mađarske, Srbije i, naravno, Bosne i Hercegovine.

Otvorenje je upriličeno u župnoj crkvi na Breškama, u organizatori HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla.

Većina umjetnika je prvi put u Breškama, ali ima i onih koji se ponovno vraćaju nakon nekoliko godina. To je velika dragocjenost, kaže nam predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Ivica Kovačević, jer svaki ponovni dolazak je pokazatelj da HKD Napredak radi dobar posao.

“Ono što je nama važno jest da se vijest o Likovnoj koloniji “Breške”, iz godine u godinu, pronosi širom Bosne i Hercegovine i regije, što smo do sada na Breškama ugostili brojne umjetnike i što imamo zavidan fundus slika nastalih kroz protekle godine”, kaže Kovačević.

Međunarodna likovna klonija Breške nosi sa sobom i tu humanu dimenziju, pomoći i stipendirati obrazovanje mladih i talentiranih.

“Napredak je i utemeljen s ciljem da pomogne mladome čovjeku. To je nešto što i Središnjica, ali i sve podružnice čine, svako na svoj način. Tako smo i mi otvorili prostor za rad mladim ljudima. Na našoj su koloniji sudjelovali brojni mladi umjetnici, u našoj galeriji izlagali i možda imali i svoje prve samostalne izložbe. Trudili smo se i nastavit ćemo tako. Otvarati vrata mladima, dati im malo vjetra u leđa u ova vremena koja i nisu baš naklonjena kulturi, umjetnosti, ljudima koji stvaraju i koji bi od toga trebali živjeti”, kaže predsjednik Kovačević.

Likovna kolonija “Breške” je odavno prepoznata kao projekt od značaja unutar cijele Napretkove obitelji. Također, Vlada Tuzlanskog kantona ju je uvrstila u projekte od značaja za TK, a sastavni je dio kulturnog programa “Ljeto u Tuzli” na gradskoj razini.

Posljednjih godina stiže i snažna potpora Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva kulture. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *