Među antivakserima u Tuzli i ljekari

Antivakserski lobi prisutan je i u Tuzlanskom kantonu, a među protivnicima imunizacije protiv koronavirusa nalaze se i ljekari. Na to su ukazali iz Kantonalne ljekarske komore, navodeći da će pokrenuti pitanje odgovornosti nesavjesnih kolega.

Procenat vakcinisanih protiv koronavirusa u Tuzlanskom kantonu i dalje je na nezadovoljavajućem nivou, a iz Kantonalne ljekarske komore ukazali su na značaj imunizacije, kao i problem anivakserskog lobija koji je prisutan u ovoj regiji naše zemlje.

“Primijećene su pojačane aktivnosti antivakserskih pokreta na području TK, a što je za nas iznenađujuće uz učešće pojednih članova Ljekarske komore TK. Osuđujemo antivakserske pokrete, posebno članove naše komore koji učestvuju u ovim aktivnostima. Ljekarska komora TK prati aktivnosti takvih članova, ograđuje se od istih i poziva ih da prekinu navedeno”, naveli su iz Ljekarske komore TK.

Kako su istaknuli, ova komora će sigurno postaviti pitanje odgovornosti takvih članova, jer propagiraju stavove suprotne preporukama kriznih štabova, zdravstvenih institucija i Svjetske zdravstvene organizacije, kao i preporukama Kantonalne ljekarske komore, koje su obavezujuće za sve članove.

Inače, u Tuzlanskom kantonu do danas je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 28,31 posto stanovništva, dok je drugom dozom imunizirano 25 posto građana. Izražavajući razočarenje ovakvim brojevima, iz Ljekarske komore TK su dodali da su očekivali da će procenat biti znatno veći.

Na kraju su još jednom uputili apel građanima na području TK da se vakcinišu protiv covida-19, bilo kojom vakcinom dostupnom u zdravstvenim ustanovama.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *