Medijski izvještaji: Kina primorava stotine hiljada Tibetanaca na odlazak u centre za edukaciju

0
189

U izvještaju medijske kuće BBC se navodi kako vlasti Kine primoravaju stotine hiljada stanovnika Autonomne pokrajine Tibet na pohađanje stručne obuke u namjenskim centrima koji su otvoreni u toj regiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvještaj je baziran na podacima fondacije Jamestown iz Washingtona, kao i na nizu političkih dokumenata i satelitskih snimaka.

Autor izvještaja je nezavisni istraživač koji se bavi situacijama na Tibetu i u Xinjiangu Adrian Zenz koji tvrdi da je u prvih sedam mjeseci u tim centrima obuku pohađalo pola miliona ljudi, među kojima su većinom bili ratari i pastiri.

Kineska vlada tvrdi da je cilj te stručne obuke da polaznici bolje nauče kineski jezik, radnu disciplinu i etiku.

Većina polaznika poslije aplicira za poslove u tekstilnoj ili nekoj drugoj nisko plaćenoj industriji.

Naglašavajući da su centri na Tibetu slični kampovima u Autonomnoj pokrajini Xinjiang, u izvještaju se navodi da kineske vlasti primjenjuju dosta blaže metode na Tibetu, nego li je to slučaj s metodama kojima se podvrgavaju ujgurski muslimani u Xinjiangu.

“U kontekstu sve intenzivnije kineske politike asimilacije manjinskih zajednica, zvanični Peking potiče nestajanje jezika, kulture i duhovnih vrijednosti manjinskih zajednica“, navodi se u izvještaju uz dodatak da plan kineske politike uključuje vertikalnu kontrolu kulture sve do kulture unutar porodice kao najmanje zajednice.

Kineske vlasti nisu komentirale navode iz izvještaja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here