Medijski izvještaji: Kina primorava stotine hiljada Tibetanaca na odlazak u centre za edukaciju

U izvještaju medijske kuće BBC se navodi kako vlasti Kine primoravaju stotine hiljada stanovnika Autonomne pokrajine Tibet na pohađanje stručne obuke u namjenskim centrima koji su otvoreni u toj regiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvještaj je baziran na podacima fondacije Jamestown iz Washingtona, kao i na nizu političkih dokumenata i satelitskih snimaka.

Autor izvještaja je nezavisni istraživač koji se bavi situacijama na Tibetu i u Xinjiangu Adrian Zenz koji tvrdi da je u prvih sedam mjeseci u tim centrima obuku pohađalo pola miliona ljudi, među kojima su većinom bili ratari i pastiri.

Kineska vlada tvrdi da je cilj te stručne obuke da polaznici bolje nauče kineski jezik, radnu disciplinu i etiku.

Većina polaznika poslije aplicira za poslove u tekstilnoj ili nekoj drugoj nisko plaćenoj industriji.

Naglašavajući da su centri na Tibetu slični kampovima u Autonomnoj pokrajini Xinjiang, u izvještaju se navodi da kineske vlasti primjenjuju dosta blaže metode na Tibetu, nego li je to slučaj s metodama kojima se podvrgavaju ujgurski muslimani u Xinjiangu.

“U kontekstu sve intenzivnije kineske politike asimilacije manjinskih zajednica, zvanični Peking potiče nestajanje jezika, kulture i duhovnih vrijednosti manjinskih zajednica“, navodi se u izvještaju uz dodatak da plan kineske politike uključuje vertikalnu kontrolu kulture sve do kulture unutar porodice kao najmanje zajednice.

Kineske vlasti nisu komentirale navode iz izvještaja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *