Medicinski timovi iz Tuzle i Sarajeva otputovali za Novi Pazar

1
167

Medicinski timovi u kojima je 15 uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te Hitne pomoći i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla otputovali su jutros za Novi Pazar, kako bi u tom gradu pomogli kolegama u borbi protiv koronavirusa.

Ljekarski tim je upućen nakon poziva u pomoć koji su proteklih sedmica stizali iz Sandžaka zbog velikog broja zaraženih novim koronavirusom. Ono što predstavlja najveći problem je činjenica da je i veliki broj zdravstvenih radnika u Novom Pazaru obolio od COVID-19.

Iako je prethodno odbila pomoć koja je ponuđena iz BiH, ipak, Srbija je naknadno dala saglasnost da bh. ljekari dođu i pomognu u Novom Pazaru, gdje je situacija sa koronavirusom izuzetno složena.

Ekipu UKC Tuzla treba ostati tokom jednog inkubacionog ciklusa, odnosno 14 dana.

Medicinski tim UKC Tuzla kojeg čine tri ljekara i tri medicinska tehničara jutros su ispred UKC-a Tuzla ispratili Vahid Jusufović, direktor Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla kao i Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Koliko je teška situacija najbolje govori i jučerašnji izvještaj iz tog grada, gdje je prema riječima Mirsada Đerleka, koordinatora Opšte bolnice Novi Pazar u posljednja 24 sata od COVID-19 preminulo četvero ljudi.

Kako srbijanski mediji navode Đerlek je rekao da su trenutno na liječenju u bolnici 374 pacijenta zaražena koronavirusom, a da je u samo jednom danu hospitalizovano njih 42. (tl)

Download PDF

1 komentar

  1. Ako idu u humanu misiju što paradiraju i slikaju se? Što će među njima hirurg Zijo kad je tamo najpotrebnije da budu epidemiolozi, anesteziolozi, medicinsko osoblje…Izgleda da pojedinci ponovo love političke poene. Bolje mu je da je ostao na Klinici i pridonio smirivanju tenzija i popravci medjuljudskih odnosa kojima je najviše kumovao sa svojim ahbabima

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here