Matematikom do prognoza trajanja drugog vala korone

0
113

Sa budnom pažnjom javnost prati svakodnevne podatke o broju novozaraženih ljudi od koronavirusa, onih na bolničkom liječenju, pacijenata na respiratorima, a sve u nadi da će se brojke što prije smanjiti, a svakodnevni život normalizovati.

U isto vrijeme pomno se prati svaka riječ domaćih, ali i stranih stručnjaka, epidemiologa, infektologa, virusologa, imunologa… pa čak i inženjera!

Profesor Petar Kočović, sa svojim timom saradnika napravio je svojevrstan model praćenja pandemije koronavirusa ne samo u Srbiji, nego i u cijelom svijetu, a pomoću matematike predviđa kada će biti završen ovaj drugi talas covida-19 po zemljama.

A poslednji proračuni govore da bi kraj ovog drugog talasa ili ako više volite drugog pika prvog talasa u Srbiji, mogao da uslijedi za mjesec dana – oko 11. septembra.

Ovo je prilično ohrabrujuće pošto su raniji podaci najavljivali završetak za 21. septembar, piše Blic.

Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 država. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog njemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomjera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima – objasnio je ranije Kočović.

Po najnovijim proračunima, drugi talas u Hrvatskoj bi trebalo da se završi 18. septembra, u Crnoj Gori dva dana kasnije, u BiH 7. oktobra, u Severnoj Makedoniji 16. novembra, a u Bugarskoj poslednjeg novembarskog dana.(hayat,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here