Masovna grobnica u Novom Goraždu u dvorištu pravoslavne crkve

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara te je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici

Masovna grobnica u dvorištu pravoslavne crkve Foto:Institut za nestale osobe

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje šest osoba ekshumirani su iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Donje Sopotnice u opštini Novo Goražde, tačnije u dvorištu pravoslavne crkve Svetog Georgija.

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara te je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci su prebačeni u kosturnicu JKP „Sveti Marko“ Istočno Sarajevo, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko – tehnička obrada, kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije posmrtnih ostataka uz pomoć DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu rukovodilo je Tužilaštvo BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе Bosne i Hercegovine, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, stalni sudski vještak – patolog, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policajci PS Novo Goražde koji su osiguravali lokaciju i pružali krim – tehničku podršku.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *