Maske u RS-u nabavljaju turističke agencije i arhitekte

Institut za javno zdravstvo RS-a potpisao je 10. aprila ugovor s turističkom agencijom Travel for fun vrijedan 2,4 miliona maraka za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa na teritoriji Srpske. Postupak javne nabavke je proveden putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, a turistička agencija Travel for fun jedini je ponuđač s kojim je Institut pregovarao. Travel for fun kod Agencije za lijekove BiH nije registrovan za promet medicinske opreme.

Bez pregovora

Direktor Agencije Travel for fun je Saša Marković, bivši rukovodilac Omladinskog komunikativnog centra (OKC), koji je centar ostavio u dugu od 300.000 maraka. Agencija Travel for fun od javnosti krije podatke o svojim finansijama i broju zaposlenih, a posebno pitanje je otkud turističkoj agenciji novac za nabavku 80.500 zaštitnih odijela i maski.

V. d. direktor Instituta za javno zdravstvo je, s druge strane, Branislav Zeljković, član Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića. Zeljković je bivši izvršni direktor zadužen za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a. Njegova supruga je Mirela Kajkut Zeljković, poslanik Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS-a. Stevandić se nalazi na čelu Tima za praćenje provođenja mjera i odluka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Nisu samo turisti sklopili dobar posao s institucijama Srpske u vrijeme pandemije koronavirusa. Institut za javno zdravstvo RS-a zaključio je i dva ugovora vrijedna 2,3 miliona maraka za nabavku zaštitnih odijela i zaštitnih maski s firmom Procontrol iz Banje Luke koja se bavi arhitektonskom i inženjerskom djelatnošću i tehničkim savjetovanjem.

Ova firma se takođe ne nalazi u javnom registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema zvaničnim podacima, 2018. godine je imala prihode od 192.000 KM, a jedan od dva ugovora vrijedi 1,65 miliona KM i višestruko je veći od prihoda koje je ova firma ostvarila. Ugovor je dodijeljen putem ubrzane procedure i pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.
Ova firma se i ranije pominjala u javnosti i to prilikom sporne nabavke 2014. godine, kada je Kliničkom centru Banja Luka prodala info-pult za nevjerovatnih 80.000 KM. Njen vlasnik jedan je od suvlasnika firme MMSCODE, koja dobija milionske poslove u RS-u, iz oblasti softverskih usluga. Posljednji veliki posao koji je MMSCODE dobio bila je nabavka radara za potrebe MUPRS-a, vrijedan deset miliona KM.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović za Oslobođenje kaže da je ovo očigledna pljačka i dodaje da će doći vrijeme kada će odgovarati svi oni koji su od građana Srpske uzeli i posljednju marku.
– Kako mogu turizmolozi i arhitekte da prodaju zaštitne maske? Da li je to normalno? To su očigledno namješteni poslovi da bi neko ukrao pare građana Srpske. Bar da sakriju pljačku kako treba, ali ni to ne znaju. Ovo je neviđena sramota za koju očigledno niko neće odgovarati dok je SNSD na vlasti, rekao je Vukanović.

Travel for fun kod Agencije za lijekove BiH nije registrovan za promet medicinske opreme

Kompanija Premier iz Doboja proizvodi pamučne maske koje prodaje po cijeni od 1,76 KM po komadu. Vlasnik Premiera je Rankica Panić, predsjednica Gradskog odbora Ujedinjene Srpske. Panić je istakla da ova firma proizvodi maske, a da cijenu od 1,76 KM po komadu diktira cijena materijala koja je trenutno veoma visoka.

– Metar materijala košta 5,5 KM plus PDV. Dosta maski smo i donirali. Prije svega, našim radnicima, potom i školama i bolnicama. Nije to neka cijena koja nije opravdana. Pamučni materijal se sada teže nalazi i skuplji je. Kompletan naš pogon to radi, ističe Panić.
Ima li istrage?

Aktivista ReStarta Stefan Blagić kaže da je podnio prijave protiv odgovornih u SIPA, Tužilaštvu BiH i Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci. Očekuje da ustanove rade svoj posao i da provedu istragu do kraja.

– S jedne strane nestanu robne rezerve, a s druge se pojave milioni maraka za turističke agencije i arhitektonske savjetnike koji odjednom nabavljaju maske. To više nije ni naučna fantastika, to je fantastika Bosne i Hercegovine kojoj se čudi i naučna fantastika. Svake sedmice se desi slična situacija i uglavnom vuk pojede magarca, naglašava Blagić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić se nada da je sve urađeno u skladu sa zakonom.
– Nužno je da sve bude urađeno po zakonu. Ukoliko nije urađeno u skladu sa zakonom, zna se kakve su sankcije, poručuje Šeranić.(oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *