Mask planira da iz svemira obezbijedi brzi internet cijeloj planeti

0
239

Kompanija Ilona Maska “Spejs iks” planira da sa svojih “Starlink” satelita, pomoću laserskih zraka obezbijedi da svi dijelovi Zemlje imaju internet brzine 100 megabajta u sekundi.

Tokom najnovije misije lansiranja “Starlink” satelita, inženjerka “Spejs iksa” Kejt Tajs otkrila je da je kompanija uspješno testirala intersatelitske lasere za prenos podataka brzinom većom od 100 megabajta u sekundi.

Ovaj test je trebalo da dokaže kako će njihova mreža satelita omogućiti da se ovaj signal pošalje i na zemlju i obezbijedi istu brzinu interneta korisnicima na nedostupnim i nepokrivenim lokacijama. Čak najavljuju da bi teorijski mogli da obezbijede i brzine protoka tri puta veće od brzine preuzimanja koju ima 5G mreža u Velikoj Britaniji.

Trenutno se u zemljinoj niskoj orbiti nalazi oko 700 satelita “Starlinka”, a planira se lansiranje još najmanje 11.000 kako bi se obezbijedila pokrivenost širom svijeta.

“Sa performansama koje daleko nadmašuju tradicionalni satelitski internet i globalnom mrežom koju ne ograničava zemaljska infrastruktura, ‘Starlink’ će pružiti širokopojasni internet velike brzine do lokacija na kojima je pristup bio nepouzdan, skup ili potpuno nedostupan”, navodi se u izjavi misije “Starlinka”, kako prenosi Independent.

“Spejs iks” namjerava da ovu vrstu usluge obezbijedi za sjever Sjedinjenih Država i Kanade do kraja godine, a potom se brzo proširi na “skoro globalnu pokrivenost naseljenog svijeta do 2021. godine”.

Korisnici na zemlji moći će da pristupe mreži pomoću odgovarajućeg antenskog uređaja koji će im omogućiti da prime signal sa satelita.

Rani testovi ove tehnologije pokazali su da se brzine interneta koje ona pruža kreću u rasponu od 11 do 60 megabajta, odnosno pet do 18. Trenutno se ne zna da li je “Spejs iks” koristio lasere da bi pomogao ovoj mreži, mada se pretpostavlja da će brzine rasti sa brojem satelita u orbiti.

U svom originalnom zahtjevu koji je “Spejs iks” podnio Saveznoj komisiji za komunikacije, navedeno je da njihova svemirska mreža može da postigne brzinu od jednog gigabajta u sekundi, brzinu 10 puta veću od 100 megabajta u sekundi.

Međutim, sve više kritika stiže na račun Maskove svemirske agencije i mreže “Starlink”, jer astronomi tvrde da njegovi sateliti ometaju posmatranje noćnog neba. U posljednjem izvještaju jedne od opservatorija stoji upozorenje da će “Starlink” suštinski ometati naučni napredak u proučavanju svemira. (TRS)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here