Markotić: Rezultat nepridržavanja mjera vidi se u našoj bolnici, što nije dobro

0
322

U Učilištu Civilne zaštite održan je sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sa županijskim načelnicima civilne zaštite te pročelnicima i voditeljima službi civilne zaštite nakon kojeg je upozoreno na opasnosti od nepridržavanja epidemioloških mjera i širenja koronavirusa među populacijom.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izvijestio je kako je tema sastanka bila porast broja zaraženih te potreba dosljedne provedbe epidemioloških mjera u svim županijama, kao i pripreme za novu školsku godinu, koja započinje u ponedjeljak, 7. rujna.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ukazao je na važnost odgovornog ponašanja djelatnika u školama izvan radnog okruženja, s obzirom na opasnost koju može donijeti unos virusa u neku od škola, a što bi za posljedicu imalo samoizolaciju, karantenu, zatvaranje čitavih razreda, pa i škola.

“Ova školska godina je zaista posebna i specifična u odnosu na prošlu kada smo imali lockdown i svi su bili kod kuće. Sada primjenjujemo fleksibilni model koji osigurava da sva djeca, koliko je to god moguće, dobiju nastavu licem u lice i preko elektroničkog medija”, kazao je Fuchs.

Na sastanku se razgovaralo posebno i o zaštiti starijih osoba, odnosno sprečavanju zaražavanja osoba u ustanovama te kako postupati kad se zaraza dogodi, s obzirom na to da je riječ o najranjivijoj skupini na koronavirus u društvu.

Epidemiologinja Alemka Markotić izvijestila je kako je Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu popunjena te kako se višak pacijenata hospitalizira u KB Dubrava.

“Rezultat nepridržavanja mjera vidi se u našoj bolnici, što nije dobro”, poručila je Markotić koja je situaciju još uvijek ocijenila dobrom, s obzirom na to da je 10 posto od ukupnog broja akutno aktivnih inficiranih u bolnici.

Dodala je kako je broj teže oboljelih koji su smješteni u bolnici ipak s vremenom porastao s 5 na 10 posto. Posebno je upozorila na osobe koje razviju teži oblik bolesti s težom upalom pluća, od kojih dio završi na respiratoru.

“Postotak preživljavanja na respiratoru kreće se ispod 20-30 posto u situacijama težih Covid bolesnika, što znači da bi od tri bolesnika na respiratoru jedan imao veću šansu da preživi, a dva manju šansu da prežive”, poručila je Markotić.

Upozorila je kako je broj zaraženih važno smanjiti prije jeseni i zime, kada stižu nove respiratorne infekcije i novi pritisci na zdravstveni sustav.

Ministar Božinović komentirao je najavu prosvjeda “Festival slobode”, koji će se održati sutra u Zagrebu, na kojem će se okupiti protivnici epidemioloških mjera ili oni koji sumnjaju u opasnost od koronavirusa, istaknuvši kako je riječ o globalnom fenomenu koji nije zaobišao ni Hrvatsku.

“To je nešto sa čime svi žive, i Hrvatska i županijski i nacionalni stožeri. Mi smo demokratska država, svi imaju pravo iznijeti svoje mišljenje”, poručio je Božinović te izrazio nadu da će se skupovi održati pod epidemiološkim mjerama.

“Ako ljudi sumnjaju u postojanje ove bolesti, onda nam je teže primijeniti epidemiološke mjere i onda će nam brojevi lakše rasti”, poručio je Božinović.

Zatvaranje prijelaza za pogranični promet s Bosnom i Hercegovinom za sada je Božinović ocijenio nužnim potezom kako bi se spriječilo prekogranično neometano širenje virusa, ali je dodao kako je to pitanje o kojem još treba raspraviti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here