Marija Kolesnikova: Rekli su da će me deportovati živu ili u komadima

0
530

Bjeloruska opozicona liderka, koja se trenutno nalazi u pritvoru, rekla je da se bojala za svoj život kada su joj službenici bezbjednosti stavili vreću preko glave i pokušali je deportivati.

Marija Kolesnikova je putem svog advokata ispričala kako su je prisilili da uđe u kombi i rekli da će je, ako se previše opire, deportovati “živu ili u komadićima”, piše BBC.

Ona je sada zatražila krivični postupak protiv bjeloruskih snaga bezbjednosti, uključujući KGB, rekao je njezin branilac.

“Rekli su mi da ću, ako dobrovoljno ne napustim Bjelorusiju, ionako biti deportovana, živa ili u komadićima. Takođe su mi prijetili s kaznom zatvora do 25 godina”, ispričala je Kolesnikova, prenosi Indeks.

U ponedjeljak su maskirani muškarci priveli Kolesnikovu u centru Minska i odvezli je kombijem.

“Gurnuta je na zadnje sjedište (automobila), vikala je da nigdje ne ide”, rekao je njen saradnik Anton Rodnenkov i dodao kako su on i kolega zajedno s njom odvedeni na granicu.

Pocijepala pasoš

“Kada je automobil stigao do kontrolne tačke između dviju zemalja, Kolesnikava je spriječila svoju deportaciju pocijepavši ​​pasoš”, rekao je.

Francuska agencija AFP prenosi riječi pogranične policije da je Kolesnikava uhapšena na granici, a njenim saradnicima dopušten je izlazak iz zemlje.

“Kolesnikava je u pritvoru”, rekao je portparol pogranične policije Anton Bijčkovski. “Ne mogu konkretno reći zašto, ali je privedena”, rekao je telefonski za Rojters pa dodao: “Privedena je u vezi s okolnostima pod kojima je (grupa) napustila teritoriju Bjelorusije.”

Posljednja od tri žene koje su bile protiv Lukašenka

Kolesnikava je posljednja od tri žene koje su učestvovale u predsjedničkoj kampanji takmičeći se protiv aktuelnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

Druge dvije kandidatkinje, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Nezavisni bjeloruski medij Tut.by prenio je u ponedjeljak da je 38-godišnja Kolesnikava u ponedjeljak ujutro oteta s ulice u centru Minska. Ona je članica koordinacionog savjeta Tihanovske, koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji.

Predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borel naglasio je da su bjeloruske vlasti preduzele “brutalne korake” protiv Kolesnikave i drugih predstavnika opozicije.

EU je izbore 9. avgusta proglasila “ni slobodnim ni pravednim” i više puta osudila nasilje vlasti nad demonstrantima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here