Manifestacija “Zaštitimo planetu” u parku pored Zemaljskog muzeja BiH

Manifestacija "Zaštitimo planetu" u parku pored Zemaljskog muzeja BiH ukazuje na važnost zaštite životne sredine i planete Zemlje

0
420
zastitimo_planetu_zemlju
Zaštitimo planetu - manifestacija u Sarajevu (Foto: Screenshot)

Manifestacija “Zaštitimo planetu” u parku pored Zemaljskog muzeja BiHUkazuje se na važnost zaštite životne sredine i planete Zemlje.

Manifestacija “Zaštitimo planetu” održana je danas u parku pored Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, javlja Anadolu Agency AA).

Događaj je predstavljen u Sarajevu nakon Banjaluke, a organizovali su ga projekti koje finansira Švedska, te implementira UNDP u BiH.

Projekti koji su se, kroz različite aktivnosti, fokusirane na važnost zaštite životne sredine i planete Zemlje, predstavili javnosti su “Zeleni ekonomski razvoj” (GED) i “Podrška pripremi za implementaciju ciljeva održivog razvoja” (SDGs).

Program zanimljivih edukativnih aktivnosti otvorio je koncert učenice Ajše Preljević iz Srednje muzičke škole Sarajevo, te Anisa Mandre, Sara-Barbare Bilele, Amile Baščelije i Selme Hrenovice sa Muzičke akademije Sarajevo.

Nakon toga su svi posjetioci mogli učestvovati u časovima crtanja, ispisivati poruke za očuvanje planete, razgledati GED izložbu posvećenu promociji višestrukih koristi energetske efikasnosti, zaigrati interaktivni kviz o POPs materijama, izračunati karbonski otisak uz pomoć tvojco2 kalkulatora, te još mnogo toga.

Manifestaciju “Zaštitimo planetu” dodatno obogaćuje izložba Terralone, 3D reprezentacija planete Zemlje, koja je po prvi put na putovanju van granica Češke.

Model, visok deset metara i težak 150 kilograma je prvi put bio izložen 2020. godine u Brnu u Češkoj u neposrednoj blizini Opservatorija i planetarija u Brnu. Ime Terralon dolazi od latinske riječi terra – zemlja i balon, te je upravo ta kombinacija riječi korištena za naziv ovog modela, kojim se približava izgled naše planete ljudima tako kako je vidljiva iz svemira. (AA)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here