Mamić izjavio da će zatvorsku kaznu služit samo u BiH

0
296
U Hrvatskoj hapse sudije koje je Mamić prozvao za korupciju (Foto: Agencije/Arhiva)

Bivši predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić izjavio je da ako bude služio zatvorsku kaznu služit će ju u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Mamić je sazvao konferenciju za novinare u Mostaru na kojoj je opširno govorio o svojoj suradnji s Dinamom u proteklih tridesetak godina i presudi kojom su on i njegovi suradnici pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne.

– Ako dođe do toga, zatvorsku kaznu ću služiti isključivo u BiH. Pravnici to znaju, ja formalno nikada nisam bio bjegunac niti sam danas bjegunac. Kada je prva presuda izrečena ja sam bio u Bosni i Hercegovini i odlučio sam tu ostati – kazao je Mamić.

Obavijestio je novinare da je nakon presude Vrhovnog suda podnio neopozivu ostavku na članstvo u Skupštini GNK Dinamo i zatražio da ga se razriješi funkcije Dinamovog savjetnika.

Također je zatražio da se napravi revizija Dinamove blagajne u trenutku odlaska braće Mamić iz zagrebačkog kluba, ustvrdivši kako Dinamo u ovom trenutku nikome ne duguje niti lipe, a da momčad vrijedi sto milijuna eura.

No, upozorio je kako strahuje za budućnost kluba te je izrazio bojazan da bi se u sljedeća tri mjeseca mogao dogoditi crni scenarij u kojem bi Dinamo mogao prestati postojati.

Mamić je ustvrdio kako je hrvatsko pravosuđe presudom braći Mamić dovelo u pitanje budućnost hrvatskog nogometa.

– Ugrožena je budućnost ne samo Dinama, već cijelog hrvatskog nogometa jer je Dinamo generator hrvatskog nogometa – poručio je Zdravko Mamić.

Dodao je kako u presudi Vrhovnog suda stoji da Mamić i njegovi suradnici nisu oštetili državni proračun niti za jednu kunu te da je oštećen Dinamo, iako je, po njegovim riječima, sam klub utvrdio da nije oštećen.

Ako se Mamić ne pojavi u zatvoru pokreće se postupak izvršenja kazne u BiH

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović kazao je u utorak da ukoliko se odbjegli Zdravko Mamić nakon pravomoćne presude ne vrati na izdržavanje zatvorske kazne, a BiH ga ne izruči, Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti postupak da kaznu odsluži u susjednoj državi.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba koju je Vrhovni sud u ponedjeljak u većem dijelu potvrdio.

Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

„Ako Zdravko Mamić ne pristupi na izdržavanje kazne, što nije nemoguća varijanta, nama ostaje da… zatražimo da se pravomoćna kazna izvrši u BiH”, kazao je Martinović.

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, moguće zatražiti preuzimanje izvršenja kazne zatvora.

U priopćenju podsjećaju da je Hrvatska ranije u dva navrata od BiH tražila izručenje Zdravka Mamića, najprije u lipnju 2018. i tada je molba odbijena u prosincu 2018. te ponovno u lipnju 2019. što je odbijeno u listopadu 2019.

„Ministarstvo će po zaprimanju sve potrebne dokumentacije od strane nadležnog suda, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između BIH i Hrvatske”, naveli su u priopćenju.

Martinović je pojasnio da, nakon što je postala pravomoćna, presuda Mamiću i ostalima treba postati izvršna, što je vezano i s dostavom presude svakom osuđeniku.

Kako svi osuđenici žive u Zagrebu zagrebački Županijski sud potom treba donijeti odluku o upućivanju na izvršenje kazne koja je „dosta brza i nema puno procesnih alata protiv takve odluke”, kazao je Martinović.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here