Majčin dan obilježen u Tuzli (Foto)

Udruženje Nova Ženska Inicijativa Tuzla i Richmond Park International School Tuzla zajedno su upriličili svečanost povodom obilježavanja ”Majčinog dana”, koji se u svijetu tradicionalno obilježava druge nedjelje u maju mjesecu.

U punoj kino sali Richmond Park Međunarodne škole u Tuzli gošće su zabavili učenici ove škole sa svojim nastupima, a prigodan performans izvele su i članice Pozorišta mladih iz Tuzle. Gošćama je uručeno cvijeće i čestitke, nakon čega je nastavljeno zajedničko druženje u prostorijama škole.

Obilježavanju ”Majčinog dana” prisustvovao je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona.

Majčin dan je poseban dan u godini kojim se slavi majčinstvo. Majčin dan nije državni praznik, ali budući da se obilježava uvijek nedjeljom, neradni je dan za većinu stanovništva, osim za one koji rade u djelatnostima, posebno uslužnim koje i inače rade nedjeljom. Svake godine slavimo ga druge nedjelje u svibnju.

Ovaj dan je svakako prilika da razmislimo o svojim majkama, te da im odamo zahvalu za ljubav i sve ono što su učinile za nas.

Majčin dan datum

Majčin dan se obilježava svake godine druge nedjelje u maju, a u ovoj godini ga obilježavamo 8. maja. U većini država svijeta, uključujući većinu država u Europi i Americi slavi se na ovaj dan.

Majčin dan obilježavanje

Mnogi se na majčin dan prisjećaju svojih majki, te poznatih majki iz prošlosti ili javnog života. Nije neobično čestiti ni Majčin dan bliskim prijateljicama, svekrvama ili bilo kojim majkama koje cijenimo.

Najčešće se na Majčin dan:

  • šalju čestitke
  • poklanja cvijeće
  • organiziraju obiteljska okupljanja, roštilj, ručak – kod kuće, kafiću ili restoranu
  • zove telefonski majke ukoliko su udaljene
  • djeca u vrtićima izrađuju čestitke i poklone za majke
  • gledaju filmovi i dokumentarni filmovi o poznatim majkama.

Cvijeće za majčin dan

Bijeli karanfili i ruže su najpopularnije cvijeće koje se poklanja za majčin dan, ali bilo koje cvijeće dobar je odabir u izboru buketa za majku.

Majčin dan tradicija

Tradicija obilježavanja Majčinog dana seže čak u drevnu Grčku, kada se obilježavao i proslavljao dan božice Rhee, Majke bogova Zeusa, Hestia, Hera, Hada, Posejdona i Demetera.

Kasnije se nastavio ovaj dan obilježivati lokalno, a ponovnu aktualizaciju treba zahvaliti dvjema ženama Juliji Ward Howe i Anni Jarvis, koje su bile ključne žene u uspostavljanju ove tradicije u SAD-u, a kasnije se obilježavanje Majčinog dana na ovaj dan proširilo globalno. (Tekst i foto: Richmond Park International School Tuzla)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *