Maj u Narodnom pozorištu Tuzla: Evo koje predstave mogu vidjeti posjetioci

Narodno pozorište Tuzla će 11. maja ugostiti predstavu „Dangeorus Names/Opasna imena“, u režiji Boya Jonkergouwa i produkciji nizozemske produkcijske kuće Boy Jonkergouw Producties

0
140
Predstava "Hamlet" na programu je 24. maja (Foto: Marketing NP-a)

Maj u Narodnom pozorištu Tuzla donosi pregršt igranja i gostovanja.

Mjesec počinje gostovanjem predstave „Snjeguljica i čudno ogledalo“, u režiji Midhata Kušljugića, na VIII Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu.

Predstava će se igrati na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, 5. maja 2022. godine. U predstavi igraju Irma Zukić, Luka Spasojević, Jasmina Dedić Ibrić i Mirza Mujagić.

U utorak, 10. maja na sceni Narodnog pozorišta Tuzla u 19,30 sati, publika će imati priliku pogledati reprizu predstave „Kralj Betajnove“, po tekstu Ivana Cankara i u režiji Gorana Damjanca.

Ova drama se bavi pitanjem porodice, etike, društva i društvene kritike. U predstavi uz stalne članove ansambla ovog Pozorišta, angažovani su i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

U predstavi igraju Nermin Omić, Elvira Aljukić, Lorena Trogrlić, Adin Selimović, Samina Mujkanović, Nenad Tomić, Luka Spasojević, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Milenko Iliktarević Siniša Udovičić, Remira Osmanović, Predrag Erletić i Damir Mahmutović.

Već idućeg dana, 11. maja, Narodno pozorište Tuzla će ugostiti predstavu „Dangeorus Names/Opasna imena“, u režiji Boya Jonkergouwa i produkciji nizozemske produkcijske kuće Boy Jonkergouw Producties.

„Dangerous Names“ je prva nizozemska predstava o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine. Glavnu ulogu u predstavi igra Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja dešavanja u Srebrenici tog kobnog jula 1995. godine. Alminog oca Rizu, koji je u to vrijeme radio za UN-ov bataljon, nizozemske vojne snage su predale srpskim trupama. Mnogo godina poslije, pronađen je u masovnoj grobnici kod Vlasenice. Pored Alme, u predstavi igra i Raymond Braat, veteran nizozemskog bataljona UN-a i također svjedok dešavanja u Srebrenici.

Predstava „Dangerous Names“ počinje u 19,30 sati, a ulaz na predstavu je besplatan.

Sredinom maja će uslijediti još tri gostovanja ansambla Narodnog pozorišta Tuzla.  Prvo gostovanje je zakazano za 14. maj na manifestaciji „Zeničko proljeće“ u Zenici, gdje NP Tuzla gostuje sa predstavom „Putovanje“, po tekstu Vahida Klopića i u režiji Midhata Kušljugića. U predstavi igraju Remira Osmanović, Miljenko Iliktarević i Midhat Kušljugić.

U subotu 21. maja, mostarska publika će na XIX festivalu „Mostarska liska“ moći pogledati tuzlansku predstavu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, po tekstu Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića.

Dan poslije, 22. maja ova predstava gostuje u Konjicu. U predstavi igraju Nermin Omić, Meliha Fakić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Elvira Aljukić, Nenad Tomić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

Za kraj mjeseca, 24. maja u 19,30 sati ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će na domaćoj sceni odigrati predstavu „Hamlet“, po tekstu Williama Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića, saopćeno je iz NIP-a Tuzla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here