Nakon dugog sudskog procesa: Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora

Prvostepenom presudom Suda BiH Sakib Mahmuljin, nekadašenji komandant Trećeg korpusa Armije BiH, osuđen je na 10 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Vozuće i Zavidovića.

Optužnica Tužilaštva BiH Mahmuljina tereti da je u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred El Mudžahidin u okviru kojeg su bili angažirani borci afro-azijskog porijekla, postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Prema optužnici, Mahmuljin, kao komandant korpusa, tokom 1995. godine, dok je trajala obimna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda El Mudžahidin počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin i da su zločin počinili, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH je podignuta u decembru 2015. Na ročištu za izjašnjenje o krivnji 4. februara 2016. godine, Mahmuljin je izjavio da se ne osjeća krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Suđenje je počelo u martu 2016. (Oslobođenje)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *