Mađarski predsjednik stigo na sastanak s Predsjedništvom BiH

0
379
predsjednik madjarske Janoš Ader sastanak predsjednistvo bih sarajevo
Nije poznata tema razgovora današnjeg sastanka (Foto: N1)

Janoš Ader, predsjednik Mađarske stigao je danas u Bosnu i Hercegovinu gdje se susreo sa članovima Predsjedništva BiH.

Nije poznata tema razgovora, a zanimljivo je da su mu u ovoj državnoj instituciji dobrodošlicu priredila sva tri člana Predsjedništva među kojima je, osim Šefika Džaferovića i predsjedavajućeg Željka Komšića i Milorad Dodik koji zapravo nema čestu praksu dočekivati strane zvaničnike.

Međutim, s obzirom na to da se Dodik susreo sa Viktorom Orbanom nedavno u Banjaluci, bilo je za očekivati da će dočekati i predsjednika Mađarske.

Iako je na poziciji predsjednika Mađarske devet godina Janoš Ader malo je poznat javnosti u Bosni i Hercegovini. Ader je jedan od osnivača vladajuće partije Fides, a u politici je od osamdesetih godina.

U martu 2017. godine Ader je reizabran za predsjednika Mađarske, na mandat od pet godina. Iako mu je uloga uglavnom protokolarna, njegove ovlasti su značajne. Vrhovni je komandant mađarske vojske, imenuje ambasadore, opunomoćuje ministre. Ima pravo prisustvovati skupštinskim zasjedanjima, odborima u Parlamentu. Može inicirati referendum, raspustiti Parlament, te potpisuje zakone.

Mađarski predsjednik bira se tajnim glasanjem u Mađarskom parlamentu, i to najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata prethodnog predsjednika. Kandidaturu mora potpisati bar jedna petina poslanika u Parlamentu Mađarske. (N1)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here